Arbejdsløse forgylder jobfirmaer

Mens ledige er blevet trukket gennem meningsløse kurser i det store jobcirkus, har ejerne af private jobfirmaer hevet store overskud hjem.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De sidste par år har været en gylden tid for de private aktører på markedet for aktivering af ledige.

Mens medierne har flydt over med historier om ledige på meningsløse aktiveringskurser, har de private jobfirmaer oplevet en vækst på 15 pct. og givet en samlet bruttofortjeneste på over en halv mia. kr. i 2009 – en vækst, som også er kommet ejerne til gode: To tredjedele af branchens overskud som helhed er blevet hevet ud til ejerne. Det viser en omfattende gennemgang af de største jobfirmaers regnskaber, som Berlingske Research har lavet.

»Det er ikke overraskende, at det er en branche i så stor vækst. Det har været en optur fra finanskrisens start i branchen til nu. Der er et marked, der er meget styret af politiske hensyn og af konjunkturerne, og hvor mange arbejdsløse der er,« siger lektor og arbejdsmarkedsekspert Thomas Bredgaard fra Aalborg Universitet.

Væksten i branchen skal ses i forhold til, at undersøgelser viser, at jobfirmaerne er dårligere end kommunerne til at aktivere de ledige.

I dag fortæller 47-årige Søren Bentsen om et forløb hos jobfirmaet A2B i Middelfart.

»Jeg fik ikke noget positivt ud af det. Jeg blev så frustreret over, at der var så meget larm og ballade og useriøsitet. Folk råbte og skreg og gnaskede og smaskede. Folk spillede poker, surfede porno eller andet. Det var latterligt,« husker Søren Bentsen, der i dag har fået job.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har ændret refusionsreglerne, så kommuner og private jobfirmaer ikke længere kan spekulere i aktivering.

(Rettelse tilføjet 04.01.11 klokken 15.00. Berlingske Tidende bragte i ovenstående artikel en oversigt over regnskabstallene for de største jobfirmaer i Danmark. I den forbindelse fremgik både regnskabstal for AS3 Companies og A2B. Det er en fejl, da A2B er ejet af AS3 Companies, der udover A2B har jobsøgningsaktiviteter i firmaet AS3 Employment. Dermed bliver de rette tal for det samlede primære resultat i branchen 77 mio. kr. og ikke 140 mio. kr. Berlingske Tidende beklager fejlen.)