April er Danmarks højsæson for naturbrande

Der er god grund til at vise særlig omtanke i naturen denne måned, for april topper statistikken for naturbrande. Resten af sommerhalvåret rykker brandvæsenet også flittigt ud.

Et cigaretskod, en ivrig havemand med en ukrudtsbrænder eller gnister fra et lejrbål. Det døde, tørre løv fra vinteren har let ved at blive antændt, og det er en af årsagerne til, at april er den måned, hvor beredskabet får flest 112-opkaldt om naturbrande. Fra år 2010 til 2014 havde Beredskabsstyrelsen i gennemsnit 240 udrykninger til brande i naturen i april.

Derfor advarer styrelsen nu danskere, der begiver sig ud i naturen for at nyde solen og varmens tilbagevenden, om at være opmærksomme på brandfaren. En fare, der i øvrigt fortsætter resten af sommerhalvåret.

Fra marts til og med august rykker brandvæsenet i gennemsnit ud knap 200 gange om måneden for at slukke brande. Det er omkring fire gange så ofte som i vinterhalvåret, skriver Beredskabsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Hvis man vil tænde et bål i naturen, skal man i første omgang være opmærksom på, om det er lovligt. På de enkelte kommuners hjemmesider kan man finde informationer om lovlige pladser til bålafbrænding. Ellers kan man kontakte brandmyndighederne i ens kommune. Man bør kun tænde bål på dertil indrettede bålpladser, og de bruges også med fordel, hvis man vil tænde en grill, råder Beredskabsstyrelsen.

Derudover bør man aldrig forlade et bål, der ikke er slukket helt, ligesom man skal lade være med at smide sit cigaretskod i naturen.

Er uheldet alligevel ude, og naturen brænder, skal man hurtigst muligt ringe 1-1-2.