Antidoping-agentur vil holde øje med steroidsalg på nettet

Et stigende antal danskere køber ulovlige dopingmidler via internettet, og nu vil Anti Doping Danmark i samarbejde med politiet holde øje med steroidhandlen på især sociale medier.

Læs mere
Fold sammen

Flere og flere danskere skyder genvej til større muskler og køber ulovlige væksthormoner over nettet.

Det er den klare fornemmelse hos dopingeksperter og hos organisationen Anti Doping Danmark.

En del af handlen med steroiderne foregår ifølge Metroxpress helt åbenlyst i en dansk gruppe på Facebook med flere end 49.000 medlemmer.

»Vores indtryk er, at handlen med doping via internettet er steget, især inden for de seneste to til fire år,« siger direktør i Anti Doping Danmark Lone Hansen til Berlingske Nyhedsbureau.

Organisationen, der har til formål at bekæmpe doping i idræt, er i gang med at indlede et samarbejde med politiet om at overvåge den stigende handel via sociale medier.

»Vi følger med i, hvad det er for en dialog, der kører på sociale medier og nettet generelt, især fordi vi gerne vil arbejde forebyggende med dopingområdet. Og derfor er det vigtigt at vide hvilken dialog, målgrupper og kanaler, der afsættes fra,« siger Lone Hansen og understreger, at det er politiet, som skal gribe ind, hvis man får nys om eventuelle ulovligheder.

En af de førende eksperter på dopingområdet er overlæge på Hjertemedicinsk afdeling på Rigshospitalet, Finn Gustafsson.

Han fortæller, at der kommer flere og flere patienter med hjerteproblemer forårsaget af indtagelse af doping.

»Vi ser unge mænd, der har været i gang med komplicerede kure, hvor de indtager steroider. Nogle af dem udvikler efterfølgende bryster på grund af hormonelle forandringer, og så begynder de at eksperimentere med brystkræftmedicin som modgift. Det kan give dem leverskader og svære skader på hjertet, som de kan dø af,« siger Finn Gustafsson.

Og det er ikke kun unge fyre, der løfter jern på fitnesscentre, som køber steroider over nettet. Også sportsudøvere fra ishockey- og cykelklubber ses på hjerteafdelingen efter at have indtaget stofferne.

Ifølge overlægen fra Rigshospitalet er steroiderne en »tikkende bombe«, fordi de er farlige længe efter, man er holdt med at tage dem.

»Problemet er, at der kan gå mange år, før skaderne viser sig. Vi sidder potentielt med en bombe, fordi unge mænd, der måske er stoppet med at tage dopingmidlerne, da de fyldte 25, kan få problemer og i sidste ende hjertesvigt, når de bliver ældre og er blevet familiefædre,« siger Finn Gustafsson.