Antallet af racismedomme er fordoblet på to år

De fleste sager om strafbare udtalelser afgøres med bøder. Mange af udtalelserne falder på sociale medier.

I 2015 blev 11 personer dømt efter paragraffen 266b, der kan give op til to års fængsel. I 2016 var tallet steget til 20, og i det første halve år af 2017 blev 11 personer dømt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

Straffelovens paragraf 266b, der også er kendt som racismeparagraffen, bruges stadig oftere.

I 2015 blev 11 personer dømt efter paragraffen, der kan give op til to års fængsel. I 2016 var tallet steget til 20, og i det første halve år af 2017 blev 11 personer dømt.

Det viser en aktindsigt, skriver Jyllands-Posten tirsdag.

Rigspolitiet forklarer stigningen med, at politiet modtager flere anmeldelser for racisme end tidligere.

I februar 2016 lovede daværende justitsminister Søren Pind (V) en kulegravning af racismeparagraffen. Men det er ikke sket. Og det er ifølge Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, utilfredsstillende.

»Det er ikke godt nok, at der ingenting er sket i så lang tid. Der burde blive sat mere skub i at få den vurdering af paragraffen,« siger han til Jyllands-Posten og tilføjer, at Dansk Folkeparti ønsker paragraffen hen, hvor pebret gror.

Den nuværende justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), har varslet, at en forestående straffelovskommission skal foretage en vurdering af racismeparagraffen.

Den løsning er Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, godt tilfreds med.

Hun siger således til Jyllands-Posten, at det er en udmærket måde at få klargjort, hvorfor der er sket en stigning, og om paragraffen anvendes, som den skal.

Ifølge avisens aktindsigt afgøres de fleste sager om strafbare udtalelser med dagbøder. Mange af udtalelserne falder på sociale medier.