Antallet af narkodødsfald er faldet markant

Ikke siden 1993 har Rigspolitiet registreret så få dødsfald blandt stofmisbrugere, som man gjorde sidste år. Sundhedsministeren glæder sig over udviklingen, og rusmiddelekspert efterlyser flere fixerum.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af dødsfald blandt personer i Danmark, der mister livet under påvirkning af narkotika, var sidste år det laveste i 19 år. På landsplan registrerede Rigspolitiet her 210 såkaldte narkotikarelaterede dødsfald.

Det er et markant fald fra 2011, hvor der blev registreret 285 narkotikarelaterede dødsfald, og fra 2010 og 2009, hvor der begge år var 276 personer, der døde under påvirkning af narkotika. Det fremgår af den nye rapport »Narkotikasituationen 2012«, som Sundhedsstyrelsen offentliggør mandag.

Udviklingen glæder sundhedsminister Astrid Krag (SF).

»Ethvert dødsfald er et for meget. Derfor er jeg også glad for, at vi nu for første gang i mange år ser et markant fald i antallet af mennesker, der mister livet som følge af deres stofmisbrug. Jeg har også en forhåbning om, at udviklingen fortsætter de kommende år,« lyder det i en pressemeddelelse fra ministeren, hvor hun også påpeger, at regeringen har taget flere konkrete initiativer, der både skal give stofmisbrugere mulighed for en bedre tilværelse og føre til færre dødsfald.

Blandt andet har kommunerne fået mulighed for at etablere såkaldte fixerum, hvor de hårdest ramte stofmisbrugere under opsyn kan tage deres stoffer. Derudover har man i en række kommuner på forsøgsbasis udleveret lægemidlet Naloxone, der virker som modgift ved en overdosis, til stofmisbrugere, så de kan give hinanden akuthjælp, indtil ambulancen når frem.

Ifølge rusmiddelekspert og overlæge ved Hvidovre Hospital Henrik Rindom er der tale om et betydeligt fald, der hænger sammen med oprettelsen af fixerum.

»Jeg mener helt entydigt, at det handler om stofindtagelsesrummene. At nogen kan gribe ind, hvis en akut situation opstår,« siger Henrik Rindom til Politiken. Han tilføjer, at det er »sørgeligt«, at der ikke er flere fixerum.

Antallet af narkotikarelaterede dødsfald er faldet i hele landet, viser rapporten. Det største fald er sket i Region Syddanmark, hvor 91 stofmisbrugere døde i 2011, mens tallet i 2012 var 54.

Sundhedsministeriet oplyser, at 79 procent af dødsfaldene blandt stofmisbrugere sidste år skyldtes forgiftninger med et eller flere stoffer, mens der i 21 procent af sagerne var tale om anden form for narkotikarelateret død – eksempelvis anden ulykke end forgiftning, sygdom eller en ukendt dødsårsag.Der er i dag permanente fixerum i København og Odense. Det første, der var midlertidigt, åbnede på Halmtorvet i København i oktober 2012. Også i Aarhus forventer man ifølge Politiken at indføre et lignende tilbud inden årets udgang.