Antallet af kriminelle udlændinge stiger i København

Antallet af kriminelle udlændinge, der fremstilles i Københavns dommervagt med krav om varetægtsfængsling, stiger for sjette år i træk.

Arkivfoto fra Københavns Dommervagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For sjette år i træk stiger antallet af kriminelle udlændinge, der er fremstillet i Københavns dommervagt med krav om varetægtsfængsling, skriver metroxpress.dk.

En aktindsigt fra Københavns Politi viser således, at der i 2013 var 2.854 personer fremstillet i Dommervagten. 2.148 af dem var udlændinge.

Den største andel kommer fra Rumænien. Herfra stammer 293 af de fremstillede. Ifølge Gerd Battrup, lektor ved Institut for Grænseregionsforskning ved Syddansk Universitet, er der en klar årsag til den fortsatte stigning.

»Indvandringen til Danmark - både den faste og for tilrejsende - er eksploderet siden 2001. Især i de seneste fem til seks år. Og selv om mange af dem er lovlydige, så kommer der også flere kriminelle.«

Dansk Folkeparts retsordfører, Peter Skaarup (DF), kalder på politiske initiativer efter at have set tallene:

»Det er meget voldsomt, og det viser, at vi har en gigantisk udfordring i vores samfund. Ikke mindst i hovedstaden, hvor de kriminelle udlændinge især begår kriminalitet.«

Politikeren mener, strafferammen bør skrues op for indbrud og tyveri, og så bør flere udlændinge sendes hjem for at afsone. Og på det punkt får Peter Skaarup opbakning fra eksperten.

»Mens grænsekontrol har en lav effekt, er det anderledes med hjemsendelser. Man skal gøre det mere uattraktivt at lave kriminalitet i Danmark - med trusler om hjemsendelse ved kriminalitet,« siger Gerd Battrup.

Ser man isoleret på de kriminelles herkomst, var det i 2013 i alt 84 procent af de fremstillede, der havde oprindelse i udlandet.

Omtrent 10 procent har dog dansk statsborgerskab.

BNB