Antallet af dødsbrande hos ældre slår rekord

I 2014 toppede antallet af dødsbrande hos ældre, viser ny statistik fra Beredskabsstyrelsen. Rygning er den hyppigste årsag til brandene.

Antallet af ældre, som omkom i en brand på enten et plejehjem eller i en ældrebolig, slog sidste år rekord, viser nye tal fra Beredskabsstyrelsen ifølge TV2 Nyhederne.

Således fandt i alt 17 dødsbrande sted i 2014, hvilket er det højeste antal siden 2004, hvor Beredskabsstyrelsen startede med at registrere antallet af dødsbrande hvert år.

Ifølge Beredskabsstyrelsen er rygning den brandårsag, der oftest fører til dødsbrande.

Mikkel Kjær Rønnow, der er seniorberedskabsmester hos Beredskabsstyrelsen, forklarer, at der ligger en stor udfordring i, at ældre bliver boende for lang tid i deres eget hjem og derfor er for svage til at kontrollere rygningen, når først de kommer på for eksempel et plejehjem. Han mener, at Danmark kunne gøre en større indsats for at knække kurven.

»Det er svært at sige, at man skal holde op med at ryge, for det er folks eget valg. Man skal være med til at adfærdspåvirke de ældre og personalet på de her plejecentre og de pårørende ikke mindst. Når man kommer på besøg hos de ældre, så skal man kigge, om der er en røgalarm og hjælpe med at rydde lidt op, og hvis der er udfordringer, man ikke selv kan løse, så tager man kontakt til brandvæsenet eller kommunen,« siger han til TV2 Nyhederne.

I Ældresagen mener seniorkonsulent Margrethe Kähler, at tallet over dødsbrande sidste år er »katastrofalt højt«, og hun siger til TV2 Nyhederne, at det skal ses som et »wakeup-call« og incitament til handling.