Antallet af dødfødte med covid-19 stiger: »Allerede da vi havde indberetninger fra halvdelen af fødeafdelingerne, kunne vi se, at vi havde et problem«

Siden efteråret 2020 er antallet af både dødfødte børn og alvorligt syge gravide steget markant. Forklaringen skal fortrinsvis findes i den fremherskende deltavariant og genåbningen af landets skoler og institutioner, siger formanden for landets fødselslæger.

I perioden fra juni til november sidste år havde Danmark bare otte svært syge gravide med covid-19. Herunder et tilfælde, hvor et barn mistede livet. I samme periode i år er tallet steget til 31 svært syge gravide, og 11 børn har mistet livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For tre uger siden begyndte landets fødselslæger at bemærke en foruroligende udvikling. Flere og flere tilfælde af alvorligt syge gravide med covid-19 begyndte at dukke op på landets sygehuse. Og antallet af dødfødte børn med sygdommen steg.

»Da vi hørte, at der begyndte at opstå flere tilfælde af alvorligt syge gravide, bad vi alle fødeafdelinger om at begynde at indberette systematisk, så vi kunne danne os et overblik over, hvor alvorlig situationen er,« fortæller Annemette Wildfang Lykkebo, der er formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, som repræsenterer landets fødselslæger.

Fredag i denne uge havde organisationen indhentet tal fra landets fødeafdelinger.

»Allerede da vi havde indberetninger fra halvdelen af fødeafdelingerne, kunne vi se, at vi havde et problem,« siger Annemette Wildfang Lykkebo.

I perioden fra juni til november sidste år havde Danmark blot otte svært syge gravide med covid-19. Herunder et tilfælde, hvor et barn mistede livet.

I samme periode i år er tallet steget til 31 svært syge gravide. 11 børn har mistet livet som følge af covid-19. Heraf var ni børn dødfødte, mens to døde af komplikationer kort tid efter fødslen.

Pressemøde om status på coronasituationen i Statsministeriet i december 2021. For syvende dag i træk er der nu registreret over 4.000 nye tilfælde af covid-19, viser lørdagens smittetal fra Statens Serum Institut (SSI). Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali.

En helt anden eksponering

Tallene fra Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi blev første gang præsenteret i magasinet Ugeskriftet, som udgives af Lægeforeningen og har også været omtalt af DR.

Formand Annemette Wildfang Lykkebo, som til daglig er ledende overlæge ved Kolding Sygehus, fortæller, at udviklingen mest sandsynligt skyldes, at gravide er mere eksponeret for covid-19 end i efteråret 2020, hvor samfundet i store træk var lukket ned. Samtidig er den mere smitsomme deltavariant i løbet af 2021 blevet fremherskende.

»Stigningen skyldes formentlig, at samfundet er åbnet mere op. Vi har ikke de samme restriktioner som for et år siden. De gravide har ofte børn i skole eller institutioner. Og det er der, smitten i øjeblikket florerer,« siger Annemette Wildfang Lykkebo.

»Så de gravide er udsat for en helt anden eksponering, end de var for et år siden. Derudover er deltavarianten, der florerer nu, langt mere aggressiv,« siger hun.

Det er særlig de ikkevaccinerede gravide, der bliver alvorligt syge, hvis de bliver smittet med covid-19. Af de alvorligt syge var kun 6,5 procent vaccineret.