Antal coronaindlagte kan vokse til 750 personer ved juletid ifølge SSI: »På den korte bane er der ikke noget, der tyder på nedlukning«

Indlæggelsestallene vil vokse markant de kommende uger, viser et nyt notat fra Statens Serum Instituts ekspertgruppe. Og det begynder ikke gå den rigtige vej de næste fem uger, tyder de nye beregninger på. Men antallet af indlagte er inden for sygehusvæsenets kapacitetsgrænser og en nedlukning er ikke nært forestående, lyder det fra en af forskerne bag beregningerne.

Statens Serum Institut forventer mellem 550 og 750 indlagte i december. Det fremgår af nye modelberegninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mellem 550 og 750 personer vil være indlagt med covid-19 midt i december.

Det tyder nye beregninger på, som ekspertgruppen for matematisk modellering tilknyttet Statens Serum Institut (SSI) har fremlagt fredag i notatet »Simuleret udvikling af covid-19-epidemien«, der ser på udviklingen frem til 26. december.

Fredag steg antallet af coronaindlagte på landets sygehuse til 449 personer – en stigning på 22 personer i forhold til torsdag.

750 indlagte er inden for de kapacitetsgrænser, som Sundhedsstyrelsen har defineret for sundhedsvæsenet, og holder beregningerne, vil det derfor – hvis der er politisk vilje til det – være muligt at komme gennem julen uden voldsomme restriktioner.

SSI understreger, at beregningerne bygger på en nyudviklet model, og tallene er derfor behæftet med »ekstra usikkerhed«.

Samtidig viser SSIs nye notat, at antallet af smittede midt december vil ligge mellem 3.400 og 8.300 daglige konstaterede smittede. Til sammenligning var der fredag 4.559 bekræftede smittede ud af 196.932 pcr-prøver, hvilket giver en positivprocent på 2,32 procent.

Berlingske har spurgt Lasse Engbo Christiansen, lektor ved Danmarks Tekniske Universitet og en af eksperterne bag beregningerne, om bølgen af indlagte vil toppe i løbet af den periode, ekspertgruppen har kigget på.

»Ikke i vores beregninger for de næste fem uger,« siger Lasse Engbo Christiansen og tilføjer:

»Men der findes et scenario, hvor der er en bølgetop. Vi har regnet på det, og det er med som scenario i Sundhedsstyrelsens rapport om vaccination af børn. I runde tal kan vi halvere antallet af indlæggelser sidst i februar ved at vaccinere en stor andel af børn ned til fem år,« siger han.

Under kapacitetsgrænsen

Han fremhæver, at kurven over indlæggelsestallene vil flade ud på grund af restriktioner og ændret adfærd.

»Når flere forældre pludseligt skal passe børn, fordi skolen eller institutionen bliver lukket på grund af smitte, vil det reducere aktiviteten«, siger Lasse Engbo Christiansen.

Men hvornår adfærden sig, og hvornår der indføres restriktioner er umuligt at tage højde for i modellen. Men disse parametre samt presset på sundhedsvæsenet er nogle af de store, svære spørgsmål for Lasse Engbo Christiansen lige nu.

Med hensyn til sundhedsvæsenet siger han:

»Vi er under den maksimale kapacitetsgrænse, som det er nu, så på den korte bane er der ikke noget, der tyder på nedlukning. Men spørgsmålet er, i hvor lang tid kan vi leve med et højt pres på sundhedsvæsenet.«

I Sundhedsstyrelsens rapport fra 5. november om sygehuskapaciteten har man opstillet scenarier, der viser, at sygehusene med udskydelser af planlagte operationer og ambulante besøg kan håndtere 800 til 1.000 indlagte coronapatienter.

Primært ældre over 60 år

For tiden indlægges gennemsnitligt cirka 80 personer med covid-19 dagligt. Ifølge det nye notat kan dette tal blive mere end fordoblet, idet det daglige antal nyindlæggelser forventes at ligge mellem 75 og 200 midt i december.

Indlæggelserne forventes i høj grad at ske blandt ældre i Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Syddanmark.

»Det forventes, at nyindlæggelserne vil stige i nogen grad blandt de uvaccinerede 20-59-årige, men særligt blandt de vaccinerede over 60 år,« står der i rapporten.

En del af indlæggelserne vil imidlertid være af kort varighed.

Det er værd at minde om, at alle covid-19-indlæggelser ikke direkte skyldes coronavirussen, og tallene skal derfor tages med forbehold. For eksempel tæller psykiatriske patienter, brækkede ben og kræftpatienter med. 13,9 procent af i alt 15.000 undersøgte indlæggelser skyldes ikke covid-19, har en opgørelse fra SSI vist. Blandt 10-19-årige er tallet 43 procent.

Usikkerheden ved tallene i det nye notat handler om, at ikke alle parametre er indarbejdet i modellen. Eksempelvis regner SSI med, at immuniteten er konstant. Noget tyder på, at det faktiske antal indlagte dermed kan blive endnu højere, for immuniteten er faldende, fordi det ikke går tilstrækkeligt hurtigt med tredje stik.

December er en joker

Men vigtigere er det, hvordan befolkningens adfærd vil være, og det er vanskeligt at forudsige, fordi SSI ikke kan sammenligne med sidste december, hvor situationen var anderledes på grund af flere restriktioner end i år.

»Den store joker er december. Alt andet lige må vi forvente større smitteaktivitet i december, men al den snak, der er om omikron nu, kan godt få en dæmpende effekt,« siger Lasse Engbo Christiansen.

Uforudsigeligheden ved danskernes adfærd har han også selv kunnet konstatere i praksis.

»Jeg har selv været ude og shoppe, og i den ene butik var jeg den eneste, der havde mundbind på. I den anden havde alle mundbind på,« siger han.

Regeringen og sundhedsmyndigheder betoner fortsat vaccinerne som supervåbnet, der skal hjælpe Danmark igennem vinteren.

Sundhedsstyrelsen havde et mål pr. 1. december om at have revaccineret 85 procent af målgruppen på cirka 1.340.000 personer, dvs. 1.130.000 revaccinationer.

Man nåede dog kun 75 procent af målet, idet 849.000 personer havde modtaget revaccination pr. 1. december, hvilket svarer til cirka 63 procent af målgruppen.

Dermed manglede der 281.000 revaccinationer for at nå målsætningen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) varslede på det seneste pressemøde, at vaccinationskapaciteten vil blive næsten fordoblet, så 500.000 danskere kan blive vaccineret om ugen. Men som Danske Regioner fremhævede på samme pressemøde, har man svært ved at rekruttere den nødvendige arbejdskraft.

De øvrige tal fra Statens Serum Institut for fredag viste, at 15 personer var døde med covid-19.