Anstrengt økonomi i daginstitutioner får forældre i sving

To ud af tre daginstitutioner arrangerer arbejdsdage, så forældre bl.a. rydder op og maler. Forældre og pædagoger advarer mod, at det tager overhånd. Arbejdsgivere ser ikke noget problem.

Børnehuset Søndersø i Værløse modtager ikke sponsorater, men søger penge gennem forskellige fonde. Her er det et par drenge, der fræser rundt på cykler på den nye, ikke helt færdige, cykelbane, som er blevet anvendelig efter den årlige forældrearbejdsdag. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har du også deltaget i arbejdsdage i dine børns daginstitution for at rydde op i legerummet, male gyngestativet eller reparere legehuset?

Så er du langtfra alene. En rundspørge blandt landets daginstitutionsledere, som Berlingske Research har lavet i samarbejde med BUPL, viser, at frivilligt forældrearbejde er vidt udbredt.

To ud af tre daginstitutioner lader forældrene deltage i vedligeholdelse og forbedringer af inden- og udendørsarealer.

Fire ud af ti institutionsledere begrunder det frivillige forældrearbejde med et stramt budget. 65 procent siger, at man inddrager forældrene for at styrke fællesskabet. Institutionslederne siger også, at forældrene er blevet betydeligt mere villige til frivilligt arbejde.

Pædagogernes fagforening, BUPL, ser det frivillige arbejde som et udtryk for stram økonomi, og at man forsøger at kompensere ved hjælp af gratis arbejdskraft.

»Det er helt klart en glidebane. Institutionerne gør sig mere eller mindre afhængige af disse bidrag, fordi de er økonomisk trængte. Det er et udtryk for, at institutionernes budgetter ikke rækker til det aktivitetsniveau, de gerne vil have, og så vil forældrene gerne hjælpe til,« siger Henning Pedersen, formand for BUPL.

Han mener, at det er positivt, at institutionerne inddrager forældrene for at skabe et fællesskab mellem forældre, pædagoger og børn.

»Men man skal sætte grænsen der, hvor man bruger forældrene til at fylde et budget op, som burde være større, eller der hvor forældrene går ind og løser opgaver, som burde være varetaget af pædagoger eller håndværkere. Jeg kan ikke præcist trække grænsen, men man skal være opmærksom på, at forældrene ikke laver arbejde, som burde foretages af professionelle. Det er i orden med oprydning eller maling af et legehus, men egentlig istandsættelse af legepladser eller maling indvendig af institutioner er professionelt arbejde. Det er fint, hvis forældre tager med på udflugter, men man skal ikke gøre dem afhængig af forældredeltagelse, fordi der er en tynd bemanding,« siger Henning Pedersen.

INFOshop: Få adgang til alle rundspørgens resultater her

Skjult sort arbejde

Lars Klingenberg, formand for FOLA, Forældrenes Landsforening, der organiserer forældreråd og forældrebestyrelser, kan godt se de positive sider af arbejdsdage.

»Det har stor værdi for både forældre, pædagoger og børn. Men det er kommunens og ikke forældrenes ansvar at stå for vedligeholdelse. Det frivillige forældrearbejde er eskaleret i takt med, at budgetterne er blevet mindre. Forældre skal ikke overtage arbejde, som i virkeligheden skal udføres af håndværkere. Hvis man gør det, er det en slags skjult sort arbejde,« siger Lars Klingenberg.

»Enormt hyggeligt for børn og forældre«

Hos arbejdsgiverne, Kommunernes Landsforening, afviser formanden for børne- og kulturudvalget, Jane Findahl (SF), at der generelt er et problem.

»Hvis man stoppede det frivillige arbejde, ville det være et brud på en årelang tradition. Jeg har selv fem børn, og der har altid været frivillige arbejdsdage, hvor vi har malet eller gjort orden på legepladsen. Det har været enormt hyggeligt for børn og forældre,« siger Jane Findahl.

»Et stort forældreengagement er godt. Man trives bedst i institutioner med et udbygget socialt netværk mellem forældrene. Men det må aldrig blive sådan, at selve driften af en institution afhænger af forældres arbejdsindsats. Det er f.eks. ikke i orden, hvis de daglige eller ugentlige udflugter er afhængig af forældredeltagelse,« siger Jane Findahl, som ikke ser noget behov for regler på dette område.

INFOshop: Her er Danmarks bedste guide til vuggestuer og børnehaver i hele landet