Ansattes overarbejde koster Forsvaret halvanden milliard

Med overarbejdet følger fysiske og psykiske problemer, fortæller fagforeninger og tillidsfolk ved Forsvaret.

Overarbejde hos de ansatte i Forsvaret har kostet over en milliard kroner på få år. De svarer til, at hver ansat i gennemsnit har fået udbetalt knap 60.000 kroner i overarbejdstillæg. Arkivfoto. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

Ansatte i hæren, søværnet og flyvevåbnet har så meget overarbejde, at det fra 1. januar 2014 og frem til i dag har kostet Forsvaret 1,5 milliarder kroner.

Det svarer til, at hver ansat i gennemsnit har fået udbetalt knap 60.000 kroner i overarbejdstillæg, skriver TV Midtvest.

Det er en uholdbar situation lyder det fra fagforeninger og tillidsfolk. Med de mange penge følger nemlig store fysiske og psykiske problemer.

De ansatte er pressede af ekstra arbejde i forbindelse med internationale missioner, større øvelser og en generel mangel på medarbejdere i Forsvaret.

Det fortæller Jørgen Pedersen fra Hærens Konstabel- og Korporal Forening i Skive til TV Midtvest.

- De ansatte har måned efter måned hundredvis af overarbejdstimer, og det viser med al ønskelig tydelighed, at den er helt gal med arbejdsmiljøet i Forsvaret, siger han.

De store mængder overarbejde og manglende muligheder for at holde fri giver ifølge tillidsfolkene så store frustrationer, at de ansatte flygter fra militæret.

Det fortæller fællestillidsmand Jan Berg Rasmussen fra Air Control Wing i Karup. Han er også medlem af hovedbestyrelsen i Centralforeningen for Stampersonel, der er Forsvarets største fagforening.

- Vi er nede på cirka 80 procent af den normale bemanding i øjeblikket. Det presser naturligvis hele systemet, siger han.

Hos de ansatte og fagforeningerne er der ingen tvivl om, at ansvaret for at få løst problemet med de massive mængder overarbejde ligger hos politikerne.

- Det er en gordisk knude. Enten må de bevilge flere penge, så vi kan ansætte flere folk. Ellers må de prioritere de opgaver, Forsvaret bliver bedt om at løse, lyder det Anders Bøge Mikkelsen.

Han er fællestillidsmand hos Helicopter Wing i Karup.

De 1,5 milliarder kroner, som Forsvaret har udbetalt i overarbejde de seneste år, svarer i årsværk til cirka 3000 stillinger.

/ritzau/