Ansatte må arbejde mere

Godt hver anden leder oplever, at ansatte arbejde over på grund af mangel på arbejdskraft, viser ny undersøgelse.

Ansatte må arbejde mere - 1
»Mange medarbejdere er utrolig loyale over for deres arbejdspladser og er meget villige til at tage et ekstra nap, når der brug for det,« siger LOs næstformand Lizette Risgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

56 procent af lederne i danske virksomheder oplever, at ansatte er nødt til at skrue op for antallet af arbejdstimer på grund af mangel på arbejdskraft. Det viser en ny undersøgelse, som Ledernes Hovedorganisation har lavet.

Cheføkonom i Dansk Industri, Klaus Rasmussen, kan godt genkende billedet af, at arbejdsgivere i øjeblikket trækker hårdt på den eksisterende arbejdskraft i form af overarbejde.

»Overarbejde er en af de metoder, virksomhederne kan bruge til at holde produktionen oppe, og det er vores klare opfattelse, at der i øjeblikket arbejdes en del ekstra ude i alle brancher,« siger Klaus Rasmussen.

Kim Møller Lauersen, der er chef for den ledelsespolitiske afdeling i Ledernes Hovedorganisation, betegner dog virksomhedernes massive brug af overarbejde som en nødløsning.

»Overarbejde i det omfang, vi ser i dag, er ikke holdbart i længden. Det er både en økonomisk belastning, men det tærer det også på medarbejderne, hvis overarbejde over en længere periode bliver en del af hverdagen,« siger Kim Møller Laursen.

Helt enig
Den betragtning er LOs næstformand Lizette Ris- gaard helt enig i:

»Mange medarbejdere er utrolig loyale over for deres arbejdspladser og er meget villige til at tage et ekstra nap, når der brug for det. Men det er en meget kortsigtet strategi at bruge overarbejde til at få udfyldt hullerne. På længere sigt er konsekvensen, at der sker flere arbejdsulykker, og at de ansatte bliver syge,« siger Lizette Risgaard, som mener, at virksomhederne burde tænke mere langsigtet og investere i at få opkvalificeret og omskolet ledige:

»Arbejdsløsheden er faldet betydeligt. Men der er stadig masser af ledige mennesker – både blandt vores medlemmer og blandt akademikere. Det vil koste virksomhederne nogle penge på kort sigt, men jeg tror bestemt, at det kan betale sig på lang sigt.«

I hovedorganisationen for tjenestemænd og funktionærer, FTF, mener formand Bente Sorgenfrey, at der skal satses mere intensivt på seniorerne, så den ugentlige arbejdstid ikke kommer under pres.

»Vi havde gerne set, at man gjorde noget mere for at lave nogle tiltag, så man fastholder seniorer på arbejdsmarkedet – for eksempel ved at lave fleksible fratrædelsesmuligheder, hvor seniorer arbejder på nedsat tid men stadig får fuld pensionsindbetaling,« siger Bente Sorgenfrey, som også peger på, at arbejdsgiverne må sørge for at skabe attraktive og fleksible arbejdspladser, så ansatte der har valgt at være på deltid, får lyst til at arbejde på fuld tid.

»Det drejer sig typisk om kvinder, der er på deltid for at familielivet hænger sammen, eller om ansatte, som oplever enormt meget pres på deres arbejdsplads og derfor ikke kan overkomme mere end deltidsarbejde,« siger Bente Sorgenfrey.