Ansatte i Region Syddanmark vægrer sig for anonym sladre-ordning

Et flertal i regionsrådet i Region Syddanmark vil oprette en såkaldt whistleblowerordning for regionens ansatte, men sådan en ønsker medarbejderne ikke selv.

Arkivfoto. Fløjte. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALLAN LUNDGREN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis en medarbejder ved, at noget er helt galt på arbejdspladsen, skal denne kunne anmelde det uden at risikere sit job.

Sådan lyder tanken bag den såkaldte whistleblowerordning, som et bredt flertal i regionsrådet i Region Syddanmark har besluttet at tage med i budgettet for 2016.

Med ordningen skal de ansatte i regionen via krypterede hjemmesider og anonyme hotlines kunne indberette kendskab om kritisable forhold på arbejdspladsen.

Men de ansatte i regionen er dog ikke begejstrede for idéen med en anonym sladre-ordning, skriver Vejle Amts Folkeblad.

»Whistleblowerordningen kan vi under ingen omstændigheder bakke op om og slet ikke bruge penge på, samtidig med at der skal udarbejdes et sparekatalog. At foreslå det på grund af et enkeltstående tilfælde, som nok ikke ville have været løst, selv om vi havde haft en sådan ordning, er at overreagere,« skriver medarbejdernes repræsentanter i regionens hovedudvalg i deres bemærkninger til budgettet.

Det enkeltstående tilfælde, der nævnes, er sandsynligvis de seneste måneders omstridte Carl Holst-sag om muligt embedsmisbrug, men forslaget er dog ikke kommet som en reaktion derpå.

Regionsrådsmedlem Lasse Krull (K) præsenterede nemlig allerede forslaget ved sidste års budgetforhandlinger i regionen.

Han siger til Vejle Amts Folkeblad, at alle organisationer, som bruger penge fra det offentlige, bør have en ordning, hvor det bliver muligt for medarbejdere at aflevere »farlig« viden uden at frygte en fyring.

Alligevel frygter medarbejderne i højere grad, at den anonyme sladre-ordning vil skabe ubegrundet mistanke medarbejderne imellem, og at de derfor kan »blive handlingslammede.«

Samtidig peger medarbejderne på, at ordningen vil kunne begrænse åbenheden og ytringsfriheden på arbejdspladsen.

Til trods for kritikken fastholder Lasse Krull (K) sit forslag, som står til at blive vedtaget af et bredt flertal som ved de kommende budgetforhandlinger.