Ansatte i Alarm-112 får bøder for ikke at sende hjælp

En dansk-grønlandsk mand døde uden at få ambulancehjælp, og to personer får nu bøder på 5000 kroner hver.

Arkivbillede fra fakkeloptog fra Amagerbro Torv til Christiansborg onsdag 8. oktober 2014 for at mindes den hjemløse Daniel der døde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Sagen om den hjemløse dansk-grønlandske Daniel, der i oktober 2014 døde på metrotorvet Amagerbro i København uden at få lægehjælp, har fået en sjælden konsekvens for to af de ansvarlige.

Det skriver Politiken tirsdag.

En paramediciner og en sygeplejerske, der dengang var ansat i Region Hovedstadens akutberedskab, har fået bøder på 5000 kroner hver.

Det får de for at have gjort sig skyldig i "grov forsømmelse eller skødesløshed i tjenestens udførelse" ved ikke at sende hjælp, da der fem-seks gange blev ringet til alarmnummeret 112.

Københavns Politi har afgjort sagen efter at have forelagt detaljer for Styrelsen for Patientsikkerhed og Statsadvokaten i København.

Den dansk-grønlandske Daniel på 32 år var hjemløs.

Han udåndede på metrotorvet Amagerbro i København, efter at en håndfuld personer i mindst tre kvarter forgæves havde ringet efter hjælp fra politi og akutberedskab til den bevidstløse og stærkt berusede mand.

Ingen af opkaldene udløste hjælp fra en ambulance.

Vicedirektør i Region Hovedstadens akutberedskab Birgitte Rav Degenkolv er overrasket over, at de to personer er blevet straffet. Regionen havde ikke fået nogen officiel besked om afgørelserne.

- Men det er klart, at det vil give dønninger hos personalet, at man kan risikere den slags straf i sit arbejde. Derfor vil vi også orientere de ansatte så hurtigt som muligt, forklarer hun til Politiken.

Lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet Kent Kristensen siger, at bødeafgørelser af den art er sjældne. Han mener, at bøderne viser, at myndighederne vurderer forseelserne som meget grove.

- De fleste sager afgøres administrativt med kritik i Disciplinærnævnet, og kun få kommer til anklagemyndigheden og politiet, forklarer Kent Kristensen til Politiken.

/ritzau/