Anonyme donorer skal redde liv blandt nyresyge

En ny rådgivningsenhed skal understøtte anonym nyredonation, hvor vildfremmede melder sig til at donere et organ til en alvorligt syg patient.

»Vi forventer ikke at kunne redde alle nyrepatienter med den her type donationer, men hver eneste donation vil kunne redde et liv og give en nyrepatient livskvaliteten tilbage,« siger sundhedsministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: BALAZS MOHAI

Sidste år døde 32 danskere, mens de stod på venteliste til at få en ny nyre. Det tal kan forhåbentligt blive mindre i år, efter at der nu åbnes for, at nyredonation kan foregå anonymt, så vildfremmede får mulighed for at redde liv ved at donere deres ene nyre.

»Vi forventer ikke at kunne redde alle nyrepatienter med den her type donationer, men hver eneste donation vil kunne redde et liv og give en nyrepatient livskvaliteten tilbage. Med indførelse af muligheden for anonym nyredonation gør vi det nu muligt for de mennesker, der ønsker det, at hjælpe et medmenneske,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Det er en politisk aftale, der baner vej for, at nyredonation nu også kan foregå anonymt, efter at det hidtil alene har været familiemedlemmer og nære bekendte, som har kunnet donere.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Det har været undervejs i et stykke tid, men en ny tværregional enhed, der er etableret i Odense, skal nu være med til at understøtte anonym nyredonation. Her er det meningen, at potentielle anonyme donorer kan henvende sig for at få en faglig vurdering af, om de er egnet til at donere en nyre.

»I Sverige og andre europæiske lande har de gode erfaringer med anonym donation, og Etisk Råd har taget stilling til de etiske overvejelser og bakker op om tiltaget. Men det er klart, at det er en stor og personlig beslutning for den enkelte, hvor det er vigtigt, at vi stiller den rigtige rådgivning til rådighed. Så det er også pointen med den nye vurderingsenhed i Odense,« siger Ellen Trane Nørby.

For at blive erklæret egnet som anonym donor skal man være rask og habil. Til samtalen vil man også blive gjort bekendt med de komplikationer, indgrebet kan forårsage.

Det understreges også i den politiske aftale, at donors motiver alene skal være altruistiske – uselviske – og at der ikke skal være betaling til donor for nyren, udover tabt arbejdsfortjeneste og andre udgifter i forbindelse med selve indgrebet.

Tankegangen har været, at man for alt i verden vil undgå sager, som kendes fra U-lande, hvor rige vesterlændinge har udnyttet fattige ved at købe deres nyrer.

Ifølge den seneste opgørelse fra det fællesnordiske transplantationssamarbejde Scandiatransplant om antallet af organdonorer og transplantationer var der sidste år i alt 236 alvorligt nyresyge danskere, som fik indopereret en nyre. 77 fik den fra en levende donor, mens blev nyretransplanteret fra afdøde donorer. 411 står på venteliste til en nyretransplantation.