Annemette Hommel frifundet for grov pligtforsømmelse

Østre Landsret frifandt Annemette Hommel og fire militærpolitifolk for næsten alle anklager om ukorrekt behandling af fanger. Den resterende del af anklagen var så lille og de overordnedes svigt så stort, at retten endte med at frifinde dem alle.

Det var en glad og lettet Annemette Hommel, der i går forlod Østre Landsret efter at være blevet frikendt for »grov pligtforsømmelse«. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere efterretningsofficer Annemette Hommel og fire militærpolitisergenter blev i går i Østre Landsret frifundet for langt de fleste af anklagerne om ukorrekt behandling af fanger. Selv om landsretten finder, at Hommels barske afhøringsform »næppe ganske er i overensstemmelse med den beskyttelse, der ønskes givet tilbageholdte gennem bestemmelserne i Genevekonventionen«, så er det rettens samlede vurdering, at de tiltalte ikke har gjort sig skyldige i grov pligtforsømmelse. Eftersom militær straffelov ved nytår blev ændret, så en pligtforsømmelse skal være grov for at udløse straf, frifindes de derfor alle.

På flere af anklagepunkterne valgte landsretten i modsætning til byretten ikke at tro på hovedvidnerne mod Annemette Hommel, nemlig de to kvindelige tolke med palæstinensisk baggrund, som efterfølgende har rejst erstatningssag mod forsvaret. Landsretten noterer, at ingen andre kan støtte tolkenes påstand om, at Hommel via tolkene kaldte de afhørte for »pikhoved«, »mand uden pik« og andre nedsættende betegnelser.

Landsretten lægger også vægt på, at de afhørte irakere ikke selv har klaget over nedsættende tale eller i noget videre omfang har klaget over behandlingen i fangegården i den daværende danske lejr i Irak Camp Eden. De dramatiske beskrivelser af afhøringerne i Irak, som især de to tolke oprullede i byretten, og som i et enkelt tilfælde fik en af tolkene til at kaste sine papirer fra sig og løbe ud af afhøringsteltet, har ikke gjort stort indtryk på landsretten. Der var ikke tale om mishandling, men om almindelig krampe i benet, da en af de afhørte irakere havde siddet en times tid på knæ med rank ryg og underbenene lagt over kryds. Landsretten noterer, at stillingen herefter blev bragt til ophør og den tilbageholdte lægeundersøgt.

Formanden for officerernes fagforening, kommandør Bent Fabricius, er mest glad for, at sagen nu er overstået.

»Jeg tror, de fem frikendte nu er utrolig lettede, og jeg håber, at forsvaret har lært en lektie, så gentagelser undgås,« siger Bent Fabricius med henvisning til Hommels forældede uddannelse og manglen på retningslinjer for afhøringer. Det er svigt, som medvirkede til, at landsretten frifandt Hommel og de fire MPere. MPernes fagforening, Centralforeningen for Stampersonel, glæder sig over, at landsretten klart placerer ansvaret for, at udsendte soldater har den rette uddannelse, hos deres chef.

Total sejr
Annemette Hommel var selv stærkt lettet over frifindelsen, som også betyder, at der nu ikke kan stilles spørgsmål ved hendes arbejde i Udenrigsministeriet, som også vedrører menneskerettigheder.

»I byretten vandt vi en halv sejr, i dag fik vi en total sejr. Jeg vil ikke udtale mig om, hvem der har ansvaret - det må pressen drøfte med forsvarsministeren,« sagde Hommels forsvarer, Ebbe Mogensen.

Men forsvarsminister Søren Gade (V) er på ferie og ikke til at træffe for en kommentar. Heller ikke anklageren, auditør Peter Otken, der havde krævet fire måneders fængsel til Hommel, ville kommentere dommen.

Anklagemyndigheden har teoretisk mulighed for at søge procesbevillingsnævnet om tilladelse til at spørge Højesteret, om den er enig med landsretten i, at der ikke er grundlag for at dømme for grov pligtforsømmelse.