Anne Sofie skal vælge skole til sit barn: »Jeg oplever ikke, at der er frit skolevalg i København«

Københavnske forældre til børn i skolealderen har netop skullet vælge skole, og beslutningen har ikke været let for Anne Sofie Borg fra Valby.

Anne Sofie Borgs femårige datter, Siri(i midten), skal starte i skole næste år, og det har ikke været let at beslutte på hvilken. Der er nemlig stor forskel på de københavnske skolers ry. Her laver de opgavebog, mens lillesøster Alva tegner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

41-årige Anne Sofie Borg fra Valby i København har gjort sit hjemmearbejde.

Hun har tænkt, spurgt og vurderet for at finde den bedst mulige skole til fem-årige Siri, der bliver skolebarn næste år. Først til informationsmøder og siden i Facebookgrupper og blandt folk i lokalområdet.

Københavns skolejungle er nemlig ikke let at navigere rundt i, og der er stor forskel på kommunens folkeskolers popularitet, som Berlingske har beskrevet.

For mens eksempelvis Skolen ved Sundet på Amager og Hanssted Skole i Valby ikke skal løfte en finger for at få klasselokalet fyldt og er lukket land for familier, som ikke tilhører skoledistriktet, er der naboskoler, som kæmper for at overbevise københavnske forældre om deres værd.

Det gør beslutningen svær.

»Jeg oplever ikke, at der er frit skolevalg i København, så det er noget pjat at sige. Det er helt vildt forvirrende, at man skal tænke så meget over sit valg og vurdere frem og tilbage her i byen. Det er jo et samtaleemne allerede i mødregruppen,« siger Anne Sofie Borg, som sammen med Siris far har haft både folkeskoler og privatskoler med i overvejelserne.

»Vi flyttede til Valby fra Frederiksberg i juli, så vi kommer fra et område, hvor der er ret mange gode folkeskoler, som de ressourcestærke Frederiksberg-forældre trygt indskriver deres børn på. Derfor var jeg i første omgang lidt nervøs, da vi endte i Valby, for her er en del skoler med et dårligt ry,« siger Anne Sofie Borg.

Familien tilhører Ålholm Skole, hvor de har retskrav på en plads til Siri, men det har ikke været ensbetydende med, at Ålholm Skole var det naturlige valg.

For selv om skolen er én af Valbys mere populære skoler, og syv ud af ti børn, som hører til skolen, også starter på den, spøgte privatskolen Byens Skole samt Københavns Kommunes næstmest populære skole, Hanssted Skole.

»Hanssted Skole er interessant, fordi den er populær, og jeg fik at vide, at var der én fremragende skole i Valby, så var det den. Det er også den, der bliver fremhævet i salgsannoncer, og huse bliver solgt på at være ideelle til børnefamilien, når de ligger i dens område,« siger Anne Sofie Borg.

For hende er skolevalget et vigtigt spørgsmål, fordi man igen og igen hører, at skoletiden lægger grundstenen til børns videre tilværelse både fagligt og socialt.

»Dels handler det om de skoleoplevelser, jeg selv har haft, og så er det jo bare virkelig mange år, at ens børn går i skole, og man ved også, hvor skidt en dårlig skoleoplevelse kan være for ens relationer fremover,« siger Anne Sofie Borg.

Nu er beslutningen truffet, og Siri starter på Ålholm Skole i 2017, medmindre der bliver en plads ledig på Byens Skole. Så skal den mulighed overvejes på ny.

Hanssted Skole er blevet strøget af ønskelisten, efter familien var forbi til et informationsmøde.

»Hanssted virkede lidt gammeldags, og der var meget fokus på det faglige og forventninger til den enkelte elev. Energien på Ålholm Skole var bedre, og jeg oplevede lærere, som havde viljen til at gøre en forskel, og så fylder musik og kreativitet i hverdagen. Så jeg er blevet mere tryg ved, at Ålholm Skole er det rigtige valg for mit barn,« siger Anne Sofie Borg.