»Anna Mee har virkelig gjort i nælderne moralsk – men derfor kan jeg stadig godt stemme radikalt«

I partiets højborg på indre Nørrebro stemte 16 pct. af vælgerne ved sidste kommunalvalg radikalt. Opbakningen til partiet svinder ikke nødvendigvis med Anna Mee-sagen, lyder budskabet fra flere af beboerne. Men det gør tilliden til politikere generelt.

På indre Nørrebro i København stemte 16 pct. af vælgerne til sidste kommunalvalg på Radikale Venstre. Det er den højeste andel i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mohammed Bargha kigger op.

»Selvfølgelig skal hun trække sig. Hun har jo misbrugt sit embede. Det er alt for voldsomt, og sådan noget kræver, at man tager sit ansvar og straf.«

Det er onsdag formiddag og lige blevet klart, at Radikale Venstres leder og beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev oven på en række personsager, fratræder posten som borgmester, melder sig ud af den kommende kommunalvalgkamp og vælger at træde helt ud af lokalpolitik.

41-årige Mohammed Bargha stemte ikke selv på Radikale Venstre ved det seneste kommunalvalg. Men han arbejder og drikker sin kaffe på Indre Nørrebro, hvor partiet med 16 pct. af de afgivne stemmer i valgkredsen har en af sine stærkeste højborge i København.

Lidt over en fjerdedel af dem stemte personligt på Anna Mee Allerslev, der til det kommende valg af tekniske årsager stadig vil stå på stemmesedlerne, men altså netop har meldt ud, at hun trækker sig helt og holdent fra politik i København.

»Altså hende der med brylluppet?« spørger Alba Therp på 20 år, der arbejder i kontorfællesskabet Nomad Workspace lidt længere nede ad vejen.

Den unge kvinde ved ikke så meget om sagen, men har hørt historien om Anna Mee Allerslevs bryllupsreception på Rådhuset gennem et sladderprogram.

»Det bliver man selvfølgelig farvet af. Det er nu ikke derfor, jeg ikke vil stemme på hende. Men det påvirker da ens syn på politik generelt.«

Problemer med moralsk kompas

Især det sidste ærgrer Lars Toft, der sidder med sin bærbare computer åben og arbejder på en kaffebar ved Sankt Hans Torv. Den 44-årige er selvstændig og har butik i området.

»Jeg synes, det er så trist, at vi ikke kan mønstre bedre opbakning til vores politikere. Og derfor er sådan en sag virkelig ærgerlig. Det er godt, hun trækker sig - for hendes skyld, men mest af alt for respekten for folkestyret,« siger han.

Han har selv stemt Radikale mange gange og kunne sagtens finde på at gøre det igen. Ville såmænd også have sat krydset ved Anna Mee Allerselv, havde det ikke været for det, han læste i avisen i dag.

»Jeg kan godt lide, at hun kommer med et friskt pust, ambitioner og en god energi. Men hun har virkelig gjort i nælderne moralsk med den seneste sag.«

I hans øjne var affæren om bryllupsreceptionen og den manglende betaling for lån af lokale aldrig andet end en personhetz. At sammenligne med Lars Løkkes skjorteforbrug eller Helle Thorning-Schmidts mands skattepapir. Det er ikke fair at forfølge en enkeltperson for en gængs praksis, mener den selvstændige.

»Men når man beder forvaltningen fremskynde en behandlingsproces i forhold til sin vens byggetilladelse, bliver jeg altså forarget. Så er der tale om nepotisme, og så er man så langt ude, at man ikke kan bunde, og der er ingen vej tilbage.«

Lars Toft holder en pause. Ingen tvivl om, at Anna Mee Allerslev har problemer med det moralske kompas, siger han. Men det ændrer ikke i sig selv ved hans overvejelser om at stemme radikalt.

»Sagen rokker ved synet på personen. Måske også synet på politikerne. Men det rykker ikke ved mit syn på partikursen. Så må vi bare håbe, at den næste, som skal stå i spidsen for København, har bedre styr på den radikale partibog,« siger han.