»Anna Ansvarsløs«-plakater spredt i København: De Radikale advarer mod personhetz

Kommunalvalget nærmer sig, og falske valgplakater med den radikale borgmester Anne Mee Allerslev er sat op rundt om i København. Partiets gruppeformand på rådhuset kalder plakaterne harmløse, men advarer mod en generelt personfikseret hetz mod borgmesteren.

Falske valgplakater af den radikale borgmester, Anna Mee Allerslev, er blevet sat op i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Falske valgplakater ses nu og da, når der er folketingsvalg og kommunalvalg, og en personlig en af slagsen er nu at finde i København.

Den viser den radikale beskæftigelses og integrationsborgmester Anne Mee Allerslevs ansigt med teksten »Anna Ansvarsløs har ødelagt livet for mange«, og herefter »det handler ikke om mennesker«.

Plakaten refererer til en kritik, en gruppe borgere den seneste tid har rettet mod kommunens tildeling af førtidspensioner eller mangel på samme, skriver TV 2 Lorry.

Det er uvist, hvem der står bag plakaterne. Jan Hoby, der er næstformand i Landsforeningen for Socialpædagoger, har delt et billede på Twitter af plakaterne:

Dødstrusler knækker dialogen

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra borgmesteren selv, men gruppeformand for De Radikale på rådhuset, Tommy Petersen, fortæller, at plakaterne ikke er politianmeldt.

»Det er rigtig godt, at borgerne engagerer sig og råber op, når de synes, der er noget, der ikke er i orden. Jeg ser de her plakater som en del af den dialog og som en gimmick i nogle borgeres seriøse arbejde for at få ændret nogle forhold. På den måde er det helt i orden,« siger han.

Dog advarer han imod en generel hetz mod Anne Mee Allerslev.

»Der, hvor det kammer over, er, når Anna Mee som borgmester går ud og mødes med borgere på gaden, til demonstrationer eller stiller sig til rådighed ved debatarrangementer og så bliver råbt og skreget af og hevet i armen. Når nogle sammenligner jobcenteret og Anna med nazismen, og når det bare vælter ind med dødstrusler og mega-svinere på hendes facebookside. Så kammer det over. Det knækker dialogen,« siger Tommy Petersen.

62-år og brækket ryg

Kritikken af, hvordan Københavns Kommune administrerer tildelingen af førtidspensioner, har TV 2 Lorry dækket i sommerens løb. Læsere og seere er blandt andet blevet præsenteret for 62-årige Vladimira Kristensen, der har brækket ryggen, har svær leddegigt, har en invaliderende tarm-sygdom, har lungekræft, er hukommelsessvækket og lider af angst.

Efter 20 år på kontanthjælp afviser kommunen fortsat at give hende førtidspension. I stedet skal hun i et ressourceforløb, skrev TV 2 Lorry i juni. I den forbindelse udtalte borgmester Anne Mee Allerslev: »Det er sindssygt, og jeg ville ønske, vi kunne gøre noget andet«.

De nye plakater i bybillede kommenterer borgmesteren nu således:

I en efterfølgende ordudveksling på det sociale medie med Enhedslistens borgmesterkandidat, Ninna Hedeager Olsen, skriver Anne Mee Allerslev, at beskyldningen mod Enhedslisten for at stå bag plakaterne er en joke. Ninna Hedeager Olsen afviser samtidig, at Enhedslisten står bag.

Hykleri og personhetz

Tommy Petersen mener, flere partier har været med til at bære brænde til et bål, der er ved at udvikle sig til en personhetz.

»Man skal passe på, det ikke kommer til at fremstå hyklerisk og som personhetz, når man som politiske partier selv har siddet med i udvalgene, når man selv sidder med på Christiansborg, og når man selv sidder med i budgetforligene,« siger han.

Gruppeformanden fremhæver, at Anna Mee Allerslev allerede har taget borgernes kritik til efterretning og arbejdet for at få flere penge sat af til området, ligesom hun har været til møde med beskæftigelsesministeren for at få ham til at se på lovgivningen.

Med den nuværende lovgivning er Københavns Kommune en af de kommuner i landet, der tildeler færrest førtidspension, viser en gemmengang, Avisen.dk lavede sidst i juli. 14 procent af de 245 borgere i København, der det seneste år har afsluttet et ressourceforløb, har fået tilkendt førtidspension. I Aarhus er tallet til sammenligning 30 procent, og i Kolding er tallet helt oppe på 73,5 procent.

»Selvfølgelig kan der være forskel på folk fra den ene by til den anden, men så stor er den altså ikke. Der er noget, der tyder på, at Københavns Kommune administrerer lovgivningen forkert,« udtalte Kirsten Ketscher i den forbindelse til Avisen.dk. Hun er professor i socialret på Center for Retlige studier på Københavns Universitet.

Københavns Kommune afviste kritikken, og Bjarne Winge, administrerende direktør for beskæftigelses- og integrationsforvaltningen, understregede, at kommunen følger lovgivningen.

Ressourceforløb er et forløb, hvor syge får afklaret, hvor meget de kan arbejde. Hvis de slet ikke kan arbejde, skal de have tilkendt førtidspension. Forløbet kan vare fra et til fem år.