Anklaget syrienkriger holdt tale for ekstremister

Domstol ser videoer af ekstremistisk gruppes demoer i København. 26-årig lægger afstand til hård retorik.

»Vi vil vende jorden op og ned,« sagde han dengang i 2012, da han med hæs stemme holdt tale foran ambassaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic

Det sorte flag skal vaje over Eiffeltårnet!

Dette budskab fra en flok unge islamister blev for nogle år siden tordnet ud i en højttaler ved en demonstration foran Frankrigs ambassade i København, og videofilmen af optrinet vises tirsdag på storskærm for nævninger og dommere i Retten på Frederiksberg.

Årsagen er, at taleren er en i dag 26-årig mand. Han anklages for terror ved at have deltaget i Islamisk Stats kampe i Syrien gennem fem måneder.

»Man var oppe at køre, man var ung, hormoner og adrenalin,« siger han, da han konfronteres med sine aktiviteter i den lille salafistiske gruppe Kaldet til Islam.

»Vi vil vende jorden op og ned,« sagde han dengang i 2012, da han med hæs stemme holdt tale foran ambassaden.

»Mange muslimer tilfredsstiller kufar,« sagde han også om forholdet til de vantro.

Men tirsdag forsøger den tiltalte at vikle sig ud af det billede af en ekstremist, som senioranklager Sonja Hedegaard tegner af ham.

»Jeg syntes, det var plat,« siger han for eksempel om, at hans kammerater tramper på FN-flaget og det franske flag.

Retten ser tirsdag flere videoer af små demonstrationer arrangeret af Kaldet til Islam, men den tiltalte lægger afstand til den hårde retorik, som han ikke var enig i.

»Jeg kan ikke huske, at jeg råbte jihad,« siger han for eksempel.

Kammeraterne høres blandt andet råbe "Obama Obama - vi elsker Osama", og de mørke stemmer har også et budskab om, at shia'er skal nedlægges én for én.

I begyndelsen af 2013 afbrød han imidlertid forbindelsen til Kaldet til Islam.

»Jeg følte mig ikke tilpas længere,« siger han. Det var i september samme år, at han drog til Syrien for at udføre humanitært arbejde. Men ifølge anklagemyndigheden lod han sig hverve af Islamisk Stat, fik våbentræning og deltog i kampe.

Afhøringen fortsætter i den kommende uge.

/ritzau/