Anklagerformand: »Virkelig bekymrende«, hvis skyldige går fri på grund af arbejdspres

Anklagere ved Københavns Politi beretter om fejl i anklageskrifter, uforberedte retssager og frifindelser af skyldige i nyt påbud fra Arbejdstilsynet. Formanden for Foreningen af Offentlige Anklagere påpeger, at de stramme tidsfrister kan gå ud over kvaliteten.

RB, 12-09-2017, kl. 15.34. Udvisningstruet bandeleder skal blive bag tremmer Selv om han er født og opvokset i Danmark, satser anklagemyndigheden på at sende Shuaib Khan til Pakistan. Københavns Byret tager tirsdag den 12. september stilling til, om Loyal to Familia-lederen Shuaib Khan skal blive bag tremmer. Shuaib Khan er sigtet for verbale trusler mod en politimand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har anklagerne ved Københavns Politi tid nok til at forberede sager, eller sker forberedelsen »på taxaturen på vej til retten«?

Et nyt påbud tyder på, at sidstnævnte nogle gange er tilfældet. Og forholder det sig sådan, er det bestemt ikke acceptabelt, for det er sagerne for vigtige til, siger Line Scharf, formand for Foreningen af Offentlige Anklagere.

Hun reagerer på, at Anklagemyndigheden ved Københavns Politi har fået sit andet påbud fra Arbejdstilsynet på mindre end et år. Denne gang er påbuddet møntet på lokalstation Bellahøj.

»Der er mange bekymrende bemærkninger fra medarbejderne i påbuddet,« siger Line Scharf og fortsætter:

»Man er for få hænder til opgaverne og måske også for få erfarne hænder.«

Anklagere ved Københavns Politi fortæller til Arbejdstilsynet, at skyldige slipper for straf, fordi anklagerne har så travlt. De ansatte fortæller også, at der som en konsekvens af arbejdspresset forekommer fejl i anklageskrifter, ligesom de oplever at møde uforberedte i retten. Det fremgår af påbuddet fra Arbejdstilsynet, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Line Scharf peger på de stramme tidsfrister som en mulig forklaring:

»Når man skal overholde en frist, som man bliver målt på, kan det forekomme, at kvaliteten bliver knap så god. Om det medfører frifindelser, ved jeg ikke.«

Hvis man antager, at det er rigtigt, at der er eksempler på frifindelser, der burde føre til domfældelse – hvordan forholder du dig så til det?

»Så er det virkelig bekymrende. Jeg kan forstå på ledelsen, at de forsøger at ændre det med nogle tiltag. Så må vi se, om det har den ønskede effekt.«

Ledelsen erkender over for Arbejdstilsynet, at der sker mindre fejl, hvor det er nødvendigt med en berigtigelse. Men det er ifølge ledelsen sjældent, at der sker fejl i en grad, hvor det har betydning for sagsudfaldet.

Påbuddet lyder på, at Anklagemyndigheden inden 1. juni 2020 skal sikre, at arbejdsmængde og tidspres ikke forringer de ansattes sikkerhed og sundhed.

Anklagemyndigheden ved Københavns Politi modtog i 2018 et lignende påbud fra Arbejdstilsynet. Arbejdstilsynet påbød dengang, at afdelingen Særlig Efterforskning Øst ligeledes skulle sikre, at arbejdspresset ikke forringede de ansattes sikkerhed og sundhed.

Ved du noget om arbejdsforholdene i Anklagemyndigheden og konsekvenserne heraf, så kontakt journalisterne på tbre@berlingske.dk eller karj@berlingske.dk. Alle henvendelser behandles fortroligt.