Anklagere afviser sag mod rumænsk politi for tyveri

Jurister diskuterer usædvanlig sag, hvor rumænsk politi anmodede chauffør om tyverier i Jylland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Holstebro: Selv om det rumænske politi bad en mand om at begå to store tyverier i Danmark, har danske anklagere slet ikke overvejet at rejse en sag mod den udenlandske ordensmagt.

Det fastslår to anklagere, efter at en professor i strafferet har kommenteret den usædvanlige sag.

En rumænsk mand begik grove tyverier, da han stjal entreprenørmaskiner i Skive og Ulfborg i 2013, men er blevet frifundet af såvel byret som landsret.

Han var såkaldt agent for det rumænske politi, der havde anmodet ham om at stjæle maskinerne til en værdi af cirka fire millioner kroner.

Frifindelsen begrundes med, at han var i god tro. Han havde fået besked om, at der ikke ville ske ham noget, fremgår det af landsrettens dom.

Men den hemmelige rumænske politioperation er ulovlig efter dansk lov, og danske myndigheder blev da heller ikke spurgt.

Forløbet har udløst denne kommentar fra professor Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet:

- Principielt set havde det været mere korrekt at rejse tiltale mod den eller de ansvarlige inden for det rumænske politi, som jo efter alt at dømme har det egentlige ansvar for at tilskynde til strafbare forhold her i landet, sagde han tirsdag.

Men den mulighed har slet været i tankerne, lyder det fra advokaturchef Christian Højgaard i Midt- og Vestjyllands Politi.

Man skal lægge vægt på ordet "principielt" i Jørn Vestergaards udtalelse - "forstået som at det kunne være en teoretisk tænkt mulighed i en sag, hvor komplekse faktuelle overvejelser og begrænsninger ville føre til det modsatte resultat," skriver advokaturchefen i en mail.

Også statsadvokat Jan Rechendorff melder pas.

- Om man principielt kunne have rejst en sådan sag, vil jeg helt overlade til Jørn Vestergaard at udtale sig om.

- Faktum er, at det ikke er sket, samt at sagen er afsluttet, og jeg vil på denne baggrund, og også af principielle grunde, afstå fra at tage stilling til hypotetiske spørgsmål som det foreliggende, skriver han.

Ved at sætte agenten i sving ønskede rumænsk politi at skaffe beviser mod bagmænd, fremgår det af domsudskrifter.

Imidlertid er tre maskiner fra det tyveri, som agenten udførte hos Scantruck i Skive, forsvundet.

De rumænske myndigheder har ikke besvaret en dansk henvendelse om maskinerne, har statsadvokaten oplyst.

/ritzau/