Anklager vil have Peter Madsen mentalundersøgt og fængslet for manddrab

Peter Madsen, som i dag for retten igen, fastholder sin uskyld og kræver løsladelse i den såkaldte ubådssag. Anklageren kræver ham varetægtsfængslet fire uger for manddrab.

Ubådskaptajn Peter Madsen fotograferet i Dragør Havn fredag d. 11. august 2017 efter en større redningsaktion ud for Københavns Havn (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2017). Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag skal opfinderen Peter Madsen endnu engang for retten i sagen om hændelserne i ubåden UC3 Nautilus frem til journalisten Kim Walls død og parteringen af hendes lig.

I byretten vil anklagemyndigheden skærpe anklagen og kræve Peter Madsen varetægtsfængslet i yderligere fire uger.

»Vi anmoder retten om at forlænge hans varetægtsfængsling, og at han denne gang fængsles for manddrab og ikke kun uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder,« siger Jakob Buch-Jepsen, specialanklager ved Københavns Politi.

Ubåden med Kim Wall og Peter Madsen forsvandt natten til fredag 11. august, hvorefter den dukkede op i Køge Bugt med kun én passager. Kort efter sank UC3 Nautilus efter en ifølge politiet bevidst handling, og Peter Madsen blev reddet i land.

12. august blev han varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder. En paragraf, som bl.a. er blevet brugt i sager om trafikdrab under spritkørsel.

Peter Madsen har erkendt, at Kim Wall døde i ubåden, men fastholdt at der er tale om en ulykke. Han har desuden fortalt, at han har »begravet hende til søs«.

Madsen nægter sig skyldig

21. august blev Kim Walls torso fundet i vandkanten på det sydøstlige Amager med afskåret hoved, arme og ben. Liget er ifølge politiet blevet parteret, men Peter Madsen har nægtet sig skyldig i både sigtelsen for drab og for usømmelig omgang med lig.

»Min klient nægter sig skyldig i de rejste sigtelser. Så det siger sig selv, at vi vil bede om, at han bliver løsladt. Det bad han også om ved første retsmøde,« siger Betina Hald Engmark forud for retsmødet tirsdag.

Udover at kræve ubådskaptajnen varetægtsfængslet for manddrab vil specialanklager Jakob Buch-Jepsen tirsdag anmode retten om, at Peter Madsen mentalundersøges.

Seneste retsmøde blev holdt for lukkede døre. Efterfølgende valgte retten dog at ophæve dele af dørlukningen, så offentligheden fik indblik i en del af Peter Madsens forklaring. Men tirsdag vil anklagemyndigheden igen gå efter lukkede døre, og det er dermed uvist, om der kommer nye ting frem.

»Vi vil anmode om lukkede døre af hensyn til politiets efterforskning af sagen, men den nærmere begrundelse venter vi med at komme ind på til retsmødet,« siger Jakob Buch-Jepsen.

Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark fortæller imidlertid, at hendes klient vil protestere mod lukkede døre. Hun er i daglig kontakt med Peter Madsen og fortæller, at han håber, sagen kan blive afsluttet hurtigst muligt.

»Han er stadig meget påvirket af den her sag. Og han har kun en forhåbning om, at politiet snart kommer til bunds i sagen og får afsluttet den her efterforskning hurtigst muligt, så der kan blive taget stilling fra politiet og anklagemyndighedens side til, hvad de vil,« siger hun.

Skaderne på torsoen

Da politiet 23. august holdt pressemøde, kom det frem, at torsoen fundet på Amager var blevet behandlet på en særlig måde for at få den til at synke mod bunden.

»Det er nogle skader på torsoen, som ser ud til at være bevidst tilført som et forsøg på at sikre, at luft og gasser skulle slippe ud, så kroppen ikke drev op til overfladen,« sagde efterforskningsleder Jens Møller, der tilføjede, at der også blev fundet metal spændt fast til torsoen.

Politiet fortalte desuden, at der er fundet blodspor fra Kim Wall i ubåden, som blev hentet op fra havets bund og siden er blevet undersøgt grundigt.

Bl.a. har Københavns Politi fået hjælp af toldvæsenet til at scanne ubåden for skjulte hulrum, dog uden at finde nogen.

Fredag 11. august fortalte Peter  Madsen på vej ind i en politibil på Dragør Havn til fremmødte journalister, at den 30-årige svenske journalist havde været med i ubåden for at skrive en artikel. Kim Wall er en prisvindende journalist, der blandt andet har skrevet artikler for amerikanske The New York Times og britiske The Guardian.

Retsmødet tirsdag foregår i Københavns Byrets største retssal klokken 14.