Anklager tager igen fat på straffesag om løgn i Tibetsag

Forsvarer for tiltalt leder i politiet opfordrer Statsadvokaten i København til anstændighed – sag bør slutte.

(ARKIV) Thomas Goetz stod ene mand og viftede med det tibetanske flag som protestdemonstration, da en delegation fra Kina deltog i frokostmøde i Det Udenrigspolitiske Nævn. I dag offentliggøres Tibetkommissionens beretning. Kommissionen har undersøgt myndighedernes håndtering af kinesiske besøg gennem en årrække. Spørgsmålet er, om politiet har hindret borgere i at ytre kritik og i at demonstrere, ligesom det skete i 2012 og 2013. Kommissionen har haft fokus på Udenrigsministeriets og PET's rolle. . (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anklagemyndigheden er ved at overveje, hvad der skal ske med straffesagen mod to politifolk, der er tiltalt for at have løjet for en dommer i Tibetsagen.

Det oplyser vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich i Statsadvokaten i København.

Det er snart fire år siden, at tiltalen om falsk forklaring for retten blev rejst. Men på grund af Tibetkommissionens arbejde har sagen ligget stille.

Den handler om, hvad vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen og politikommissær Henrik Oryé forklarede i et retsmøde i Københavns Byret for ni et halvt år siden.

»Vi er i gang med at læse kommissionens beretning og vurderer, hvordan vi kan komme videre med straffesagen,« oplyser Gyrithe Ulrich.

Hvornår der kommer en afgørelse i sagsbehandlingen, kan hun ikke sige noget om.

»Men vi er i gang og vil gøre vores til, at sagen kan komme videre og nå en afgørelse,« skriver vicestatsadvokaten i en mail.

I en beretning mandag slog Tibetkommissionen for anden gang fast, at politiet gjorde sig skyldig i klart ulovlige ordrer og handlinger – altså indgreb mod borgernes ret til at ytre sig. Blandt andet ved statsbesøget af Kinas præsident Hu Jintao i 2012.

Men kommissionen justerer i høj grad forklaringen på, hvorfor ulovlighederne fandt sted.

De skal »ses i lyset af Udenrigsministeriets og PET's mangeårige videregivelse af de kinesiske ønsker og den udbredte forståelse blandt såvel politipersonale som ledende politimedarbejdere og ageren derefter.«

Det var netop om statsbesøget i 2012, at de to ifølge tiltalen kom med falsk forklaring, da de i retten i august 2013 besvarede spørgsmål om politiindsatsen.

Forsvareren for den ene, advokat Martin Cumberland, mener, at anklagemyndigheden i lyset af beretningen fra kommissionen bør sætte punktum, eventuelt i form af et tiltalefrafald.

»Det ville være den anstændige udgang på et i forvejen langstrakt forløb, som har haft store personlige konsekvenser for min klient,« siger han.

På gaden under statsbesøget gav Henrik Oryé over radioen sine underordnede denne kommando: »Tag flaget fra dem, kom!«

På grund af straffesagen har han været suspenderet i flere år. Nu har han fundet et andet job. Han hjælper udsatte unge på et bosted, fortalte han forleden til Politiken.

Den anden forsvarer, advokat Anders Neméth, ønsker ikke at udtale sig.

Kommissionen har påvist, at PET gav politiet besked om, at præsidentens besøg i 2012 drejede sig om store handelsaftaler. Og at Kina ikke tålte at se flag og demonstrationer. Oplysningerne kom fra Udenrigsministeriet.

En mail, som vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen sendte til sine folk, lød som et ekko:

» … I har den vigtigste opgave af alle, nemlig at spotte og forhindre utilsigtede demonstrationer, happenings mv. I må virkelig peppe dem op, så de er superskarpe, når præsidenten er på køretur. Vi tåler simpelthen ikke dumme situationer. Skal vi redde lidt bedre økonomiske vilkår til nationen og måske deraf et dryp til politiet, ligger det på jeres skuldre …«

/ritzau/