Anklager stopper stor svindelsag efter byrets hårde kritik

Politiets efterforskning af koncern har været under al kritik, har forsvarer sagt efter dom i Roskilde.

Politiets efterforskning af koncern har været under al kritik, har forsvarer sagt efter dom i Roskilde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen

To mænd og en kvinde er endeligt renset for anklagerne om, at de begik bedragerier for 291 millioner kroner.

Anklagemyndigheden har besluttet ikke at anke den frifindende dom, som Retten i Roskilde for nylig afsagde, oplyser en anklager i Midt- og Vestsjællands Politi.

Dommen om forholdene i Totempo-koncernen er opsigtsvækkende, fordi byretten på en usædvanlig måde kritiserer både politiets efterforskning og anklagemyndighedens håndtering af sagen.

»Samlet har bevisførelsen i vidt omfang været behæftet med usikkerhed, uklarheder og uoplyste forhold,« hedder det eksempelvis.

Også en af forsvarerne i sagen, advokat Sysette Vinding Kruse, har haft en utvetydig kommentar:

»Efterforskningen har været under al kritik. Den har ikke været fyldestgørende, og en række spørgsmål er ikke blevet besvaret, har hun udtalt.«

Straffesagen blev rejst efter koncernens sammenbrud i 2009. På et tidspunkt var der 700 ansatte, der blandt andet leverede vejhjælp, lakerede biler og stod for køb og salg af biler.

Totempo blev bedømt til at være cirka en milliard kroner værd, og virksomheden var i vidt omfang finansieret via leasing.

Men der er ingen beviser for, at en stribe leasingselskaber blev bedraget. Også selskabernes opførsel har haft betydning for frifindelsen af Totempos stifter, Arne Boesen, samt to andre tiltalte.

Tilbage står en stor regning. De tre frifundnes forsvarere skal af statskassen have cirka 1,5 millioner kroner plus moms i salær.

Desuden betalte politiet undervejs 3,1 millioner kroner til revisionsselskabet Deloitte for en rapport, som imidlertid blev smidt ud af retten. Det skyldes, at selskabet var inhabilt.

I Midt- og Vestsjællands Politi overvejer man nu, om der skal rejses et krav om erstatning mod Deloitte, oplyser sekretariatschef Alessandra Giraldi.

Samme sted har advokaturchef Susanne Bæk Nielsen taget noget af kritikken til sig:

»Der er ingen tvivl om, at der er noget, vi ikke har været gode nok til,« sagde hun i forbindelse med domsafsigelsen.

/ritzau/