Anklager: Sådan har Jakob Scharf overtrådt sin tavshedspligt og skadet PET

Tidligere PET-chef Jakob Scharf risikerer op til to års fængsel. Retssagen, hvor han står tiltalt for at have brudt sin tavshedspligt i interviews udgivet i bogen »Syv år for PET«, begyndte onsdag i København.

Vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen fra Viborg fører sagen mod Jakob Scharf for anklagemyndigheden, bl.a. fordi den tidligere PET-chef tidligere har arbejdet så tæt sammen med anklagemyndigheden i København i sit virke som jurist og efterretningschef, at man vil undgå eventuelle habilitetsproblemer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

Konvertitter er ofte gode som agenter, paskontrollen er et belejligt sted at pille ved en mistænkts telefon, og en selvmordsbomber skal skydes på en helt bestemt måde.

Sådan lyder det i nogle af de 28 passager i bogen »Syv år for PET«, hvor tidligere PET-chef Jakob Scharf ifølge tiltalen mod ham har brudt sin tavshedspligt.

Scharf selv, iført den velkendte uniform med gråt jakkesæt og blanke sko, erklærede sig uenig.

Jakob Berger Nielsen, vicestatsanklager

»Hvis pressen eller andre har haft en formodning om, at der kommer hemmelige oplysninger fra PET på bordet, så må jeg skuffe jer.«


»Det kan jeg ikke erkende som overtrædelser af min tavshedspligt,« sagde han onsdag i Københavns Byret.

Et af de centrale spørgsmål i sagen er, i hvilken udstrækning Scharfs udtalelser i bogen kan bevises at have haft konsekvenser for tjenestens arbejde. PET kommer ikke til i vidneskranken at fortælle detaljer om, hvilke konskvenser bogen eventuelt har haft.

»Hvis pressen eller andre har haft en formodning om, at der kommer hemmelige oplysninger fra PET på bordet, så må jeg skuffe jer,« sagde vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen.

Derfor lagde anklagemyndigheden på første retsdag ud med for første gang at sætte ord på, præcis hvorfor man mener, at Scharf i de 28 passager omtalt i tiltalen overtræder tavshedspligten, og hvorfor de angiveligt kan være ødelæggende for PETs arbejde.

Gode kort på hånden til terrorister

Eksempelvis kan det ifølge anklagemyndigheden »give fremtidige terrorister gode kort på hånden«, sagde medanklager Sonja Hedegaard, at Jakob Scharf i bogen røber, at paskontrollen i lufthavnen er »en god lejlighed til at kigge lidt nærmere på folk«, ikke mindst deres »elektroniske genstande«.

Ligeledes mener anklagemyndigheden, at Scharf i for nøje detaljer fortæller om PETs metoder for, hvordan man skal skyde selvmordsbombere på en helt speciel måde, så man rammer »nervecentret ved hovedet, så det hele bliver lukket ned i ét hug«. Og om, hvorfor det kan være særligt interessant for tjenesten at forsøge at rekruttere konvertitter.

Og så risikerer Jakob Scharf i flere passager ifølge anklageren at skade PETs forhold til udenlandske efterretningstjenester, bl.a. ved at berette hvordan PET steg i anseelse hos »amerikanerne«, da det lykkedes den danske tjeneste at følge en person, der havde været i Pakistan for at blive trænet til terror og var vendt hjem til Danmark med konkrete terrorplaner, der blev kendt som Glasvejssagen.

Ifølge anklagemyndigheden kan den tidligere PET-chef også have spoleret tjenestens fremtidige muligheder for at få hjælp af almindelige borgere ved at fortælle, at PETs aktionsstyrke »overtog« en nabolejlighed, hvorfra de var klar til at overmande svenske terrorister, som planlagde et attentat mod JP/Politikens Hus. For blot at nævne et udpluk af punkterne i tiltalen, som kan koste Jakob Scharf op til to års fængsel.

Nuværende PET-chef skal vidne

Retssagen har været undervejs, siden »Syv år for PET« efter tumult blev udgivet i 2016, selv om PET fik nedlagt fogedforbud mod den. Dagbladet Politiken udgav 9. oktober 2016 bogen i et særtillæg, hvorefter det var omsonst at opretholde forbuddet. Indtil videre har den solgt over 30.000 eksemplarer, og anklagemyndigheden føjede for nylig til anklageskriftet et krav om at konfiskere de knap 400.000 kroner, Jakob Scharf angiveligt har tjent på salget.

Der er afsat 15 dage til at behandle sagen, og den fortsætter til slut-november i byretten. Bl.a. er den nuværende øverste chef for PET, Finn Borch Andersen, og tjenestens juridiske chef, Lykke Sørensen, indkaldt som vidner. Det samme er bogens forfatter, Morten Skjoldager, og Jakob Kvist fra forlaget People's Press.

Indtil videre har Jakob Scharf undladt at udtale sig om anklagen mod ham både over for medier og myndighederne, men i byretten er der afsat tre dage til hans forklaring, som han først vil give, når alle vidner er afhørt.

Onsdag forklarede advokat Lars Kjeldsen, at han havde rådet Scharf til ikke at udtale sig, fordi anklagemyndigheden trods gentagne henvendelser først i byretten fremlagde den præcise forklaring på, hvorfor de enkelte passager fra bogen er problematiske.

I den forbindelse bemærkede Lars Kjeldsen, at »ingen kan være i tvivl om, at den her sag også har et politisk aspekt«.

»Det er næppe Københavns Politi, der har besluttet tiltalerejsningen,« sagde advokaten og henviste til en artikel i Politiken, der antyder, at særligt lydhøre embedsmænd i anklagemyndigheden reagerede, da daværende justitsminister Søren Pind (V) udtalte sig offentligt om sagen.

Vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen forsikrede i byretten, at det ikke var tilfældet og kaldte beskyldningen for »utilstedelig«.

Den retshistoriske sag mod den tidligere PET-chef er skudt i gang.