Anklager: Peter Madsen udgør en »væsentlig og nærliggende fare for andres liv«

Peter Madsen blev tirsdag tiltalt for drabet på den svenske journalist Kim Wall. Det er anklagemyndighedens overbevisning, at ubådsbyggeren havde planlagt og forberedt drabet.

Arkivfoto: Foran en skov af mikrofoner fra både dansk og svensk presse løftede senioranklager Jakob Buch-Jepsen i eftermiddag lidt mere af sløret for tiltalen mod ubådsbyggeren Peter Madsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis det står til anklageren i den såkaldte »ubådssag«, så skal ubådsbyggeren Peter Madsen - såfremt  han kendes skyldig i drab – bures inde på ubestemt tid.

Helt konkret vil senioranklager Jakob Buch-Jepsen kræve, at Peter Madsen i så fald idømmes fængsel på livstid eller en forvaringsdom. Kravet kommer efter, at Retslægerådet, der er den højeste lægefaglige instans i Danmark, har gennemgået Peter Madsens mentalundersøgelse.

»Jeg kan oplyse, at Retslægerådet har forholdt sig til mentalundersøgelsen og vurderer på den baggrund, at Peter Madsens personlighed gør, at det er påkrævet, at han - såfremt han kendes skyldig - idømmes forvaring, fordi der er væsentlig eller nærliggende fare for, at han kan udgøre en fare for andres liv og helbred,« sagde Jakob Buch-Jepsen på et netop afholdt pressemøde i anledning af, at anklagemyndigheden tirsdag har rejst tiltale mod Madsen.

Forvaring er en tidsubestemt straf, mens livstidsfanger i gennemsnit tilbringer i 14 år bag tremmer i Danmark.

 

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at Peter Madsen planlagde drabet på den svenske journalist, der mistede livet om bord på hans ubåd natten mellem 10. og 11. august 2017, men af hensyn til Kim Walls pårørende ønskede anklageren ikke at gå i detaljer med forløbet tirsdag.

Kim Walls lig blev parteret og kastet i Køge Bugt, og først efter flere måneders intens eftersøgning lykkedes det i efteråret politiet at finde samtlige lemmer. De er alle blevet undersøgt på retsmedicinsk institut, men det har ikke været muligt at bestemme dødsårsagen.

I anklageskriftet fremgår det derfor, at drabsmåden er ukendt, men på baggrund af de retsmedicinske undersøgelser, vurderer politiet, at »drabet kan være sket ved halsoverskæring eller kvælning«.

Foruden drabstiltalen er Madsen desuden tiltalt for partering og anden seksuel omgang end samleje af særlig farlig karakter. I forbindelse med sidstnævnte har det på et tidligere retsmøde været fremme, at der blev fundet en række stik i Kim Walls underliv. Det er blandt andet på baggrund af de registreringer, at tiltalen er rejst, fortalte senioranklageren tirsdag.

Sagen mod Peter Madsen ventes at begynde 8. marts og der er afsat otte retsdage til sagen.