Anklager om præst fra Tømmerup: »Han lyver, udnytter og bedrager på det groveste«

En tidligere præst fra Vestsjælland gik målrettet efter sårbare unge, som han kunne udnytte, siger anklager.

Arkivfoto: En tidligere præst fra Vestsjælland gik målrettet efter sårbare unge, som han kunne udnytte, siger anklager.(Foto: Claus Bech/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man i årene 2006-2016 var ung i den vestsjællandske landsby Tømmerup, var præstegården stedet at hænge ud.

I præstens hus kunne man slappe af, drikke alkohol og ryge hash. Og måske vigtigst af alt kunne man føle sig som noget helt specielt i selskab med byens ungdommelige og vellidte præst.

Problemet er imidlertid, at det langt fra stoppede her. Den i dag 47-årige mand kunne ikke få nok, hævder anklagemyndigheden, når han igen og igen forgreb sig seksuelt på de unge.

»D (den tiltalte, red.) har, hvad jeg vil kalde et særligt talent for at spotte særligt udsatte børn og unge,« siger specialanklager Anja Lund Liin torsdag i Retten i Holbæk.

»Men de unge fandt ikke bare et sted, hvor man kunne være ung. De fandt også et sted, hvor de måtte tåle utallige overgreb. Det var helt sikkert, at hvis man sagde fra, så var man ikke længere noget specielt.«

Gennem årene skal den nu tiltalte have haft både vaginale og anale samlejer med syv børn i alderen 12-17. I flere tilfælde optog han det på film.

Den tiltalte erkender at have dyrket sex med flere unge, men han hævder, at de selv var helt med på den.

Det tror specialanklager Anja Lund Liin ikke på.

»D (den tiltalte, red.) siger, at han er et reflekterende og søgende menneske. Men det er jo ikke sandt,« siger specialanklageren.

»Når han siger, at han er søgende. Så er sandheden, at han har sex med børn. Og når han siger, at han er reflekterende, så er sandheden, at han er dybt manipulerende,« lyder det.

Anklageren henviser til, at flere af de unge tilsyneladende har været fuldstændig forblændet af præsten, og at han har bildt dem alle ind, at netop han eller hun var noget helt unikt.

»Når vi har sex, ser jeg det som noget dybere, og det gør vores venskab til noget helt særligt«, skal præsten eksempelvis have skrevet til en 16-årig dreng, da han forsøgte at slippe for at dyrke sex med den tiltalte.

»Han lyver, udnytter og bedrager på det groveste,« konkluderer specialanklager Anja Lund Liin.

Hun påpeger, at flere af de krænkede selv i tiden efter politianmeldelsen af den 47-årige har forsøgt at beskytte den tidligere præst.

»Jeg vil beskytte dig til hver en tid. Jeg håber, det bliver os for altid«, skal en 13-årig pige have skrevet i en hilsen til den tiltalte.

Forventningen er, at Retten i Holbæk afsiger dom i sagen i midten af november.

/ritzau/