Anklager kræver tolke og kørelærere fængslet for prøvefusk

Der var tale om "særdeles organiseret" snyd ved teoriprøver, mener anklager, som kræver de tiltalte fængslet.

Anklager kræver en række tolke og en kørelærer fængslet for at have medvirket til svindel ved den teoretiske køreprøve. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal koste mellem fire måneder og op til to års fængsel til seks tiltalte i en sag om omfattende snyd med teoriprøver.

Det kræver anklager Line Steffensen i sin timelange procedure i Retten på Frederiksberg onsdag.

- Der er ingen tvivl om, at det, de har gjort, er strafbart, siger anklageren.

Line Steffensen kræver desuden, at de tiltalte bliver frakendt retten til at udøve deres hverv som kørelærere og tolke.

To kørelærere, en medhjælper og tre tolke er tiltalt i sagen. De nægter sig alle skyldige i anklagerne om bestikkelse, stillingsmisbrug og brud på tavshedspligten.

Den ene kørelærer på 52 år mener Line Steffensen har været "primus motor" i snyderiet og kræver derfor manden idømt mindst to års fængsel.

Hans medhjælper kræver hun idømt et års fængsel. En 48-årig kvindelig tolk kræver hun idømt 1,5 års fængsel.

Mens den sidste kørelærer og de to sidste tolke kræver anklageren idømt henholdsvis seks, fire og otte måneders fængsel.

I alt mener anklagemyndigheden, at de tiltalte tilsammen har snydt ved 21 teoriprøver. Der er ifølge Line Steffensen tale om "særdeles organiseret" snyd.

Snyderiet ved teoriprøverne skal være sket på to måder - kodesprog og mobiltelefoner.

Anklagemyndigheden mener, at tolkene ved at sige et bestemt ord foran de korrekte spørgsmål har hjulpet eleverne til at bestå.

- Der er ingen tvivl om, at tolkene har givet svar på, hvilke spørgsmål der skulle svares ja til ved at sige ordet nummer foran, siger Line Steffensen.

- Inden prøverne har kørelærerne instrueret eleverne i, at der kun skulle svares ja til de spørgsmål, hvor der er blevet sagt nummer foran, siger hun.

Kørelærerne har desuden instrueret eleverne i, at de skal begå nogle fejl, mener anklageren.

- Han (den 52-årige tiltalte kørelærer, red.) forklarer, at de skal lave fejl, fordi det er mistænkeligt, hvis alle består uden fejl, siger Line Steffensen.

Snyderiet med mobiltelefonerne skal være sket på den måde, at tolken under teoriprøven læste svarmulighederne meget langsomt.

Kørelæreren har så sendt en sms til mobiler, som køreskoleeleverne har haft på sig, når de skulle svare ja.

- Han sendte 39 sms-beskeder til mobiltelefonerne, og der var nøjagtigt 39 spørgsmål til den her prøve, siger hun med henvisning til en af teoriprøverne.