Anklager kræver maksimal straf til dødsbilist

En 23-årig mand, der sidste år kørte en kvinde ihjel ved Tivoli i København, skal fire år i fængsel, lyder kravet fra sagens anklager.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 46-årige Cilla Olanders Johansen var 2. november sidste år på vej hjem fra en bluesfestival på Amager, da hun og hendes kæreste omkring klokken fire om natten ville krydse H.C. Andersens Boulevard i indre København. Kæresten opdagede en bil i ekstrem fart nærme sig, men det lykkedes ham ikke at trække sin 46-årige kæreste ind til siden.

Hun blev ramt af den sølvgrå BMW, slynget flere meter op i luften, og allerede et kvarter senere stod de klart, at hendes kvæstelser var så voldsomme, at hun ikke ville overleve. Imens flygtede den 23-årige fører af bilen fra stedet, uden at yde sit livløse offer den nødvendige hjælp og uden at slå alarm.

Det står klart i det anklageskrift, som danner baggrund for retssagen, som begynder tirsdag, skriver BT.

Her kan man læse, at den 23-årige bilist ikke kun kørte langt hurtigere end det tilladte - med en fart på 91 kilometer i timen et sted, hvor man højest må køre 50. Han kørte også med både alkohol og hash i blodet, og han kørte bil til trods for han i 2012 blev frakendt kørekortet frem til 2016.

Derfor vil anklagemyndigheden nu have ham frakendt retten til at køre nogen form for køretøj resten af sit liv og samtidig have ham idømt en rekordhøj straf for det uagtsomme manddrab. Fire års fængsel lyder kravet.

»Der er tale om så mange skærpende omstændigheder, at vi går efter at bruge den skærpelse af strafferammen, som kom i 2010,« forklarer anklager Bettina Wøldike fra Københavns Politi til BT.

Strafferammen blev skærpet i 2010, så dommerne nu kan idømme op til fem års fængsel for vanvidskørsel, der tidligere højest gav op til tre års fængsel. Til sammenligning blev spritbilisten, der kørte den 13-årige Alexander Pedersen ihjel på cykelstien i Frederiksværk sidste år, kun idømt to års fængsel.

I den aktuelle sag er den unge mand tiltalt for ikke mindre end 21 forhold, begået på natten for spritdrabet og tidligere samme år.

Tre gange på gerningsnatten kørte han over for rødt. Og kort inden han påkørte Cilla Olander Johansen, var han tæt på at torpedere en flok fodgængere, der ville krydse et fodgængerfelt ved Rådhuspladsen. Igen med en fart på langt over det tilladte - 100 kilometer i timen.

I et tilfælde fra august 2013 udgav den 23-årige sig for at være en anden, da han blev stoppet af politiet, som han stak et falsk cpr-nummer, så en uskyldig i stedet blev sigtet i hans sag.

Derudover er den 23-årige tiltalt for at køre med stjålne nummerplader, i en bil, der ikke var registreret i Danmark og uden at have tegnet ansvarsforsikring.

Sagen begynder ved Byretten i København tirsdag. Der ventes dom onsdag.