Anklager kræver krænkerpræst idømt 12-14 års fængsel

En præsts overgreb mod en række børn skal ifølge anklager straffes som et drab. Forsvarer er uenig.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JENS NØRGAARD LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anklager Anja Lund Liin kræver præst idømt 12-14 års fængsel. Præsten er kendt skyldig i at have krænket otte børn seksuelt i forbindelse med sit præstevirke.

»Jeg kan lige så godt sige det med det samme. Det, vi har at gøre med her, er en ualmindelig grov sag,« lyder det fra anklageren, som mandag ved Retten i Holbæk argumenterer for, hvad straffen til præsten bør være.

Dermed lægger hun op til en straf, der er hårdere end straffen i den berømte Tøndersag, hvor en far blev idømt ti års fængsel for adskillige overgreb mod sine døtre.

Præsten har udnyttet sin stilling til at forgribe sig seksuelt på en stribe børn. I sidste uge blev han kendt skyldig i overgreb mod en pige og syv drenge.

»Præstegerningen var den direkte årsag til, at hovedparten af de forurettede kom i kontakt med præsten blandt andet i forbindelse med konfirmationsforberedelse,« sagde retsformand Gry Berdiin ved den lejlighed.

Men en straf på 12-14 år er alt for hård, mener forsvarsadvokat Ulrik Sjølin Pedersen.

»Straffen for et drab i Danmark er 12 års fængsel, så det er altså det niveau anklagemyndigheden vil sammenligne med,« lyder det mandag fra Ulrik Sjølin.

Han mener, at fire et halvt års fængsel vil være passende.

Det var i præstens bolig i Tømmerup, at overgrebene foregik.

Mange unge hang ud hos præsten, og i hans hus blev der både drukket alkohol og røget hash. Indimellem mødtes egnens unge på præstegården til fællesspisning og gudstjeneste.

Overgrebene var ganske grove. Der var tale om både anale og vaginale samlejer samt oralsex. De foregik over en periode på ti år, inden en far til en forurettet dreng i fjor gik til politiet.

Anja Lund Liin mener, at der er flere skærpende omstændigheder i sagen, som retten skal tage stilling til.

Blandt andet mener hun, at præsten har planlagt sine overgreb nøje. Derudover har han misbrugt sin offentlige stilling, og så har han udnyttet sine ofres værgeløse stilling.

Strafferammen for præstens forbrydelser er 12 års fængsel. Men Anja Lund Liin mener, at strafferammen skal sprænges. Det kan ske i særligt grove sager, og det spørgsmål skal retten også tage stilling til.

/ritzau/