Anklager kalder 61 års fængsel i Greed et stærkt signal

Københavns Byret har på næsten alle punkter fulgt anklagerne i en sag, der har stået på i mere end tre år.

Specialanklager Maria Cingari kalder afgørelsen i sagen om Operation Greed for et stærkt signal. Hun har i flere år beskæftiget sig med sagen i Københavns Byret. 17 mænd og tre selskaber var tiltalt for grov økonomisk kriminalitet. Hovedmanden fik fængsel i syv år. Emil Helms/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Dommen er et udtryk for, at der er tale om grov og systematisk kriminalitet.«

Det siger specialanklager Maria Cingari efter afgørelsen i sagen om »Operation Greed«, hvor der samlet er givet fængsel i 61 år til 15 tiltalte mænd.

»Vi er meget tilfredse med, at retten i vidt omfang har været enig i vores vurdering,« siger hun efter Københavns Byrets dom.

Maria Cingari siger, at dommen sender et stærkt signal. Økonomisk kriminalitet betaler sig ikke, lyder hendes udlægning af afgørelsen, hvor hovedmanden, Naveed Anwar, blev idømt fængsel i syv år.

I alt er der udmålt bøder på 615 millioner kroner til de fire hovedmænd, mens tre selskaber straffes med bøder på sammenlagt 260 millioner kroner.

Et netværk stod bag en fakturafabrik. Kunderne var omkring 900 selskaber, der havde udført sort arbejde, og som havde brug for fakturaer i forhold til myndighederne.

Mændene i gruppen blev kendt skyldige i at have deltaget i den skatte- og momssvig, som kunderne havde begået.

Unddragelsen løber op i 296 millioner kroner.

Samtidig blev der begået hvidvask for mere end 400 millioner kroner, har byretten slået fast.

Det virkede som en karrusel. Først betalte kunderne de fakturaer, som i alt 12 forskellige skraldespandsselskaber havde udstedt.

Herefter fik de beløbene retur i form af kontanter – men fratrukket et gebyr på omkring 14 procent. To vekselbureauer deltog i transaktionerne.

I de senere år har politiet optrevlet flere andre såkaldte fakturafabrikker, men ingen af dem har haft samme omfang som i »Operation Greed«.

/ritzau/