Anklager: Ingen tvivl om planer om attentat mod Jyllands-Posten

Sagen mod fire terrortiltalte svenskere er gået ind i sidste fase. I dag procederer anklageren.

Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen tvivl om, at de fire mænd, der kort før nytårsaften 2010 kørte over Øresundsbroen til København fra Sverige, havde onde hensigter. De havde planer om at udføre et attentat med skydevåben i JP/Politikens hus og her dræbe så mange som muligt. 

Sådan lød det onsdag formiddag i retten i Glostrup, da anklager, statsadvokat Gyrithe Ulrich gik i gang med sin procedure i den såkaldte JP-terrorsag.

Fire svenske mænd i alderen 31-46 år har i ugevis siddet på anklagebænken i retten i Glostrup, tiltalt efter den strengeste terrorparagraf i straffeloven. De nægter sig alle skyldige, og inden længe er det op til de tre dommere og seks nævninge at beslutte de fire mænds skæbne.

Men ifølge anklagemyndigheden bør de fire altså dømmes for terrorisme:

- De er allesammen skyldige i at planlægge et terrorattentat. Det var deres plan at trænge ind hos JP/Politiken og slå som mange som muligt ihjel. Vi ved, at de har talt om martyrdom. De tager med i risikovurderingen, at de kan dø af det, lød det fra anklager Gyrithe Ulrich, der henviste til en håndfuld af de mange, mange aflytninger af de tiltalte, der har været afspillet i retten.

På én aflytning bliver der sagt: »Sagen skal gennemføres inden nytårsaften, og vi skal bruge patroner«. Og samme aften siger én af de tiltalte: »Når vi tager afsted og bliver martyrer...«, og på en tredje aflytning tales der om, at »avisen vil være bedst«.

Ifølge anklagemyndigheden er hovedmændene bag planerne de to venner, den 38-årige SZ og den 46-årige MD. 

SZ var manden, der ikke rejste med de andre til Danmark, men stod ud af bilen halvvejs gennem Sverige, men blev anholdt på sin bopæl uden for Stockholm dagen efter. Han har afgivet adskillige forklaringer til politiet, både dansk og svensk, og lod sig også afhøre i detaljer i retten i Glostrup.

Selv har han fortalt, at attentatplanerne var »fantasi« og »tankespind«. Men det mener anklageren er en utroværdig forklaring.

- Han har siddet som en edderkop i nettet og spundet. Det er ham, der kender alle de andre tiltalte. Det er i hans lejlighed, det hele foregår. Der er ikke tale om tankespind eller løse fantasier. Han er med i planlægningen af et konkret attentat, og han er facilitator. Han sørger for at alt det praktiske er på plads, sagde statsadvokat Gyrithe Ulrich under sin procedure.