Anklager: Holck må tage sin straf i Indien

Man skal ikke kunne begå forbrydelser i udlandet og så gemme sig i Danmark, mener anklager i Niels Holck-sag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Niels Holck valgte selv at stå i spidsen for nedkastningen af knap fem ton våben over en indisk delstat i 1995. Derfor må han også stå til regnskab for sin gerning i Indien.

Det mener vicestatsadvokat Jørgen Jensen, der torsdag gav sine afsluttende bemærkninger i sagen, hvor landsretten skal beslutte, om Niels Holck skal udleveres til Indien.

- Niels Holck kan ikke straffes i Danmark for det, han har gjort, så hvis han ikke bliver udleveret, så slipper han for straf, og det vil efter min mening være stødende, sagde Jørgen Jensen.

- Danmark må ikke være et fristed for terrorister, tilføjede anklageren og stillede derefter retten spørgsmålet, hvordan vi mon selv ville reagere, hvis en inder havde kastet våben ned fra et fly over Danmark.

- Ville vi ikke gøre nøjagtig som inderne og bede om at få vedkommende udleveret? Og ville vi ikke forvente, at inderne stolede på vores garantier om at behandle ham ordentlig?, spurgte Jørgen Jensen og gav straks svaret selv:

- Selvfølgelig ville vi det.

Det med de indiske garantier om at behandle Niels Holck ordentligt er centralt i sagen, fordi en byretsdommer i efteråret valgte at annullere Justitsministeriets beslutning om udlevering.

Dommeren mente, at Holck risikerer tortur i indernes varetægt, selvom inderne skriftligt har garanteret det modsatte.

Det erklærede anklageren sig lodret uenig i.

- Jeg benægter ikke, at Indien kan have problemer med nedværdigende behandling i fængslerne, men der kan altså ske udlevering til problemstater, hvis de garantier, der er stillet, bliver overholdt. Og det er der al mulig grund til at tro i denne sag, sagde Jørgen Jensen.

Efter torsdagens procedurer trækker sagens fem landsdommere sig tilbage for at tygge på resultatet, der tidligst ventes offentliggjort i næste uge

/ritzau/