Anklager erkender svag håndtering af stor bedragerisag

"Uheldige faktorer" i sag rejst af Midt- og Vestsjællands Politi, siger kontrollant. Tre kræver erstatning.

De tre frifundne i en sag om påstået svindel for 291 millioner kroner kræver erstatning på i alt næsten 800.000 kroner. Kravene er rejst af advokaterne Jacob Kiil, Sysette Vinding Kruse og Henrik Stagetorn (billedet). Scanpix/Jens Nørgaard Larsen/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Ovenpå frifindelsen af tre tiltalte i en bedragerisag om 291 millioner kroner erkender en anklager, at sagen ikke har været behandlet godt nok.

- Der gør sig flere uheldige faktorer gældende, siger vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich hos Statsadvokaten i København, der fører tilsyn med politikredsene.

Tiltalen handlede om forhold i Totempo-koncernen, som blandt andet lakerede biler og leverede vejhjælp, og som gik ned i 2009. Påstanden var, at leasingselskaber systematisk var blevet bedraget for de mange millioner kroner.

Frifindelsen af de tre skete i juni, og noget usædvanligt har Retten i Roskilde i dommen en stribe kritiske bemærkninger til politi og anklagemyndighed i Midt- og Vestsjællands Politi, der har haft ansvaret for sagen.

"Samlet har bevisførelsen i vidt omfang været behæftet med usikkerhed, uklarheder og uoplyste forhold", står der for eksempel i dommen.

Retten skriver også, at bogføringsmateriale er "bortkommet i politiets besiddelse". Men det er ikke fysisk forsvundet, lyder det fra vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich, der har fået en redegørelse om forløbet.

- Man kan sige, at det er et teknisk problem. Materialet findes på en harddisk, som man imidlertid ikke kan tilgå, siger hun.

Sigtelsen blev rejst i 2012, og undervejs afløste den ene anklager den anden.

- Styringen og fremdriften i sagen kunne have været bedre, og det er ikke optimalt, at en helt ny anklager, der ikke havde fulgt efterforskningen, mødte i sagen i retten, siger vicestatsadvokaten.

Anklagemyndigheden blev også svækket af, at en revisionsrapport måtte udgå. Revisionsfirmaet Deloitte viste sig at være inhabilt.

I retten forlangte anklageren fængselsstraf på mellem seks og otte år til de tre, der efter frifindelsen er gået til modangreb. De har rejst krav om erstatning.

Den ene, 71-årige Arne Boesen, der skabte Totempo på grundlag af Ringsted Autolakering, mener sig krænket og ønsker cirka 170.000 kroner. De to andre kræver henholdsvis omkring 200.000 og 400.000 kroner, oplyser deres forsvarere, Jacob Kiil og Henrik Stagetorn.

/ritzau/