Anklager anker: Vil have to mænd i sag om 794 forhold udvist

Statsadvokaten anker dommen i en sag om mange kriminelle forhold, hvor to mænd fik en advarsel om udvisning.

Det bliver op til Østre Landsret at afgøre om to unge mænd skal dømmes og udvises i en sag om knap 800 forhold. (Arkivfoto) Nils Meilvang/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Københavns Byret for to uger siden dømte to mænd på 19 og 20 år i en sag om sammenlagt 794 kriminelle forhold, fik de en advarsel om udvisning.

Men det er anklagemyndigheden ikke tilfreds med. Derfor anker Statsadvokaten i København dommen mod mændene, der er EU-borgere.

»Der nedlægges påstand om udvisning af begge tiltalte«, skriver Statsadvokaten i København på Twitter.

Sagen med de mange forbrydelser handler blandt andet om voldtægt af en 14-årig pige, røveri, grov vold og bedragerier.

I byretten blev den ene af mændene idømt tre år og 11 måneders fængsel, mens den anden fik to år og ti måneders fængsel.

Politiet kom på sporet af de to mænd efter et voldsomt gaderøveri i juni 2019. Her fandt politiet frem til den 20-årige, og den videre efterforskning førte politiet til den 19-årige.

De to mænd lettede en del af politiets arbejde, da de med deres telefoner havde filmet sig selv, mens de begik vold, hærværk eller overtrædelser af færdselsloven.

Foruden gaderøveriet blev de i byretten dømt for sammenlagt otte voldelige overfald. Et af dem begik de sammen. De andre blev begået sammen med andre gerningsmænd eller alene.

I flere tilfælde blev de grove overfald optaget på video og efterfølgende delt på sociale medier.

Den alvorligste forbrydelse var en voldtægt af en 14-årig pige. Den ældste blev dømt for fuldbyrdet voldtægt, mens den anden blev dømt for andet seksuelt forhold end samleje.

I byrettens dom er også flere sager om databedrageri, hvor de har misbrugt andres betalingskort. I alt svindlede de sig ifølge dommen til 100.000 kroner. Desuden blev de dømt for forsøg på at bedrage sig til yderligere 700.000 kroner.

Dertil kommer ti biltyverier og for den enes vedkommende en stribe af færdselsforseelser.

De fleste af forbrydelserne blev begået i Indre By og på Islands Brygge i 2019.

Advokat Adam Henning-Bengtson er forsvarer for den ene af de tiltalte, og han fortæller, at de to i de væsentligste forhold anker til frifindelse.

Det handler blandt andet om forholdet om voldtægt.

»Der er anket til frifindelse i en række forhold og i øvrigt til formildelse«, siger han.

Forsvareren mener ikke, at der skal ske udvisning og fortæller, at det her spiller ind, at de to udlændinge er EU-borgere.

»Det har en væsentlig betydning i forhold til spørgsmålet om udvisning«, siger advokaten.

/ritzau/