Anklagemyndigheden under anklage

Ifølge chefen for Jægerkorpset, hvis afrejse til Irak i 2007 blev lækket til TV 2, betød lækagen ikke noget for jægernes sikkerhed. Men politiet afviser at afhøre officer, hvis vidneudsagn kan få hele sagen mod tidligere forsvarsminister Søren Gades kommunikationsrådgiver til at vakle.

Anklager, politiadvokat Dorit Borgaard udtaler sig til pressen foran byretten den 21. oktober 2010, i forbindelse med Jacob Winther sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anklagemyndigheden ved Københavns Politi agerer som villigt redskab for den omstridte filminstruktør Christoffer Guldbrandsens kampagne mod tidligere forsvarsminister Søren Gades (V) kommunikationsrådgiver Jacob Winther.

Sådan lyder en usædvanlig hård kritik fra Winthers forsvarsadvokat, Anders Hvass, forud for Højesterets afgørelse på tirsdag, hvor Højesteret skal beslutte om TV 2-journalisten Rasmus Tantholdt og nyhedschef Michael Dyrby skal tvinges til at afsløre, hvordan Tantholdt fik nys om Jægerkorpsets indsættelse i Irak i april 2007. Københavns politi sigter Jacob Winther efter den grove bestemmelse om brud på tavshedspligten med den begrundelse, at lækagen om jægersoldaternes afrejse ville bringe deres liv i fare. Jægernes påståede livsfare er forudsætningen for, at der overhovedet er en sag. Et mindre alvorligt brud på tavshedspligten ville ifølge forsvarsadvokat Anders Hvass betyde, at sagen ville være forældet.

Anklagen mod Winther efter den grove paragraf bygger på blandt andre den daværende chef for Jægerkorpset, oberstløjtnant Henrik Friis' udtalelser til medierne, hvor han påpegede, at lækagen »ikke gør risikoen mindre«. »Han frygter, at det i yderste konsekvens kan koste danske soldater livet,« lød det også fra Jægerkorpsets chef dagen efter lækagen i 2007 - som daværende forsvarschef Jesper Helsø også forsøgte at udskyde.

Trusselsbilledet uændret

Men ifølge kaptajn Bo Jantzen, der var chef for de omkring 30 jægersoldater, hvis mission blev røbet af TV 2 og Morgenavisen Jyllandsposten, ændrede lækagen ikke noget ved trusselsbilledet. Jægerne ændrede hverken på deres rejserute eller øvrige forberedelser. I et referat af et møde med forsvarsadvokat Anders Hvass, underskrevet af Bo Jantzen, som Berlingske er kommet i besiddelse af, siger kaptajnen, at hans daværende chef, Henrik Friis, har fortalt politiet, at hans vurdering af truslen mod jægersoldaterne alene handlede om generelle forhold, men ikke om den konkrete mission. »Henrik Friis havde flere gange henvist politiet til at rette henvendelse til Bo Jantzen herom, idet Bo Jantzen fysisk faktisk stod for ledelsen af detachementet,« lyder det. Bo Jantzen bekræfter over for Berlingske referatet af sin samtale med forsvarsadvokaten, men ønsker ikke derudover at kommentere sagen.

Men selv om både oberstløjtnant Henrik Friis og forsvarsadvokaten har bedt politiet om at afhøre officeren med ansvaret for missionens gennemførelse, har anklagemyndigheden »ikke haft tid«. »Vi har meget travlt og besluttede at vente med afhøringen, indtil Højesteret har udtalt sig om mediernes vidnepligt,« siger anklageren, Dorit Borgaard. »Der er fremkommet forskellige forklaringer, og den endelige vurdering foretager vi, når vi skal tage stilling til, om der skal rejses tiltale,« siger hun.

Lækagen ikke meget alvorlig

Da politiet ikke ville afhøre Bo Jantzen, hvis vidneudsagn ifølge forsvarsadvokaten kan få hele sagen mod Jacob Winther til at vakle, gennemførte forsvarsadvokaten selv et møde den 30. november sidste år med kaptajnen. »Ethvert bevis, der kan komme den sigtede/mistænkte til gode, skal tages i betragtning. I den her foreliggende sag må det konstateres, at anklagemyndigheden ikke er objektiv. Men om den så tillige har held til at være våbendrager for Christoffer Guldbrandsen, vil tiden vise,« siger Anders Hvass.

Ifølge Berlingskes oplysninger ligger politiet også inde med oplysninger om, at forsvaret i sin pressepolitik havde planlagt at bekræfte jægernes ankomst til Irak, ligesom den daværende departementschef i Forsvarsministeriet, Anders Troldborg, bekræfter, at han har forklaret til politiet, at han ikke anså lækagen for meget alvorlig. Dorit Borgaard ønsker ikke at kommentere politiets efterforskning nærmere.

Det var i øvrigt ikke politiet, men forsvarsadvokaten, som ved et tidligere retsmøde i sagen oplyste til pressen, at den daværende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, kontreadmiral Jørn Olesen, har fortalt politiet, at han fra sin plads ved siden af forsvarsministeren ved en briefing i den danske lejr kort før jægernes mission til sin store overraskelse overhørte ministeren diskutere indsættelsen af jægersoldaterne, mens journalister var til stede. Lækagen kom altså ifølge Jørn Olesen fra ministeren og bataljonschefen. Jacob Winther udtaler sig efter råd fra sin advokat ikke om sagen, men siger dog, at »det undrer, at der ikke er mere fokus på de fakta, der er kommet frem under efterforskningen. For eksempel er det dokumenteret, at det ikke var farligt for soldaterne. Og det er jo afgørende for hele sagen«.