Anklagemyndigheden efterforsker Taleban-krigere

Den danske anklagemyndighed efterforsker sager om Taleban-krigere på tålt ophold i Danmark, men det er vanskeligt at retsforfølge de udenlandske krigsforbrydere i Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række tidligere Taleban-krigere, der lever på tålt ophold i Danmark, selvom de efter eget udsagn har begået alvorlige krigsforbrydelser i hjemlandet, bliver efterforsket af Anklagemyndigheden i Danmark.

»Hver gang, der er en asylant - eller andre mennesker i det hele taget - som med en vis grad af troværdighed siger, at de har begået noget kriminelt, så er det noget, der bliver efterforsket,« siger Mikkel Thastum, der er kommunikationschef i Anklagemyndigheden.

Adspurgt hvor mange af de tidligere Taleban-krigere, der efterforskes, svarer han:

»Det er klart, at der er efterforskninger i gang mod nogen. Hvor mange det er, og hvor langt man er i efterforskningen, det ved jeg ikke noget om.«

Ifølge Søndagsavisens oplysninger er halvdelen af de 21 krigsforbrydere afghanere, som har været en aktiv del af talebanmilitsen, før de flygtede til Danmark. Flere af Folketingets partier kræver, at afghanerne retsforfølges, men det er ikke helt lige til at få dem dømt ved en dansk domstol. Det kræver nemlig, at anklagemyndigheden indhenter bevis mod dem - og det er lidt af en udfordring under de arbejdsforhold, der er i Afghanistan. Samtidig ligger flere af krigsforbrydelserne flere år tilbage.

»Helt overordnet handler det om, at man ikke kan blive dømt på ens egen forklaring. Politiet og anklagemyndigheden skal jo efterprøve, om det er rigtigt. Det er klart, at hvis man stiller sig op på heden i Herning og begynder at skyde mennesker omkring sig, så ville det selvfølgelig være lettere for politiet at finde vidner og tekniske spor. Når det er foregået i et andet land lagt væk, er det sværere at finde ud af,« siger Mikkel Thastum.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) oplyser i et skriftligt svar, at hver person på tålt ophold får sin sag gennemgået hvert halve år, for at se, »om der fortsat er hindringer for at udsende dem.«