Anklage: Regeringen nøler med ny indvandrerprøve

Planerne om en ny og mere tidssvarende indfødsretsprøve er blevet stærkt forsinkede, selv om regeringen i forvejen har flertal for at ændre prøven.

Hvert år fejres årets Statsborgerskabsdag på Christiansborg. Her inviteres de nye danske statsborgere til fejring. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når omkring 2.500 nydanskere til sommer skal testes i deres kendskab til Danmark og det danske samfund, kommer de formentlig til at tage en prøve, som regeringen finder både forældet og alt for svær.

Planen har været at afskaffe den gamle prøve, »indfødsretsprøven«, og erstatte den med en mere nutidig »statsborgerskabsprøve«, og ifølge regeringens eget lovkatalog skulle lovforslaget have været fremsat allerede i januar. Det skete dog ikke, og i stedet er fremsættelsen nu rykket til marts, men det er muligt, at tidsplanen vil skride endnu en gang.

Test dig selv: Er du klog nok til at blive dansker?

Forsinkelsen rammer de nydanskere, som håber på at kunne få dansk statsborgerskab ved næste prøve i juni:

»Jeg her meget svært ved at forestille mig, at den nye prøve kan nå at blive klar til sommer,« siger Poul Neergaard, leder af Københavns Sprogcenter og formand for brancheforeningen De Danske Sprogcentre.

»Der skal være tid til både at trykke og distribuere det nye materiale, og ansøgerne skal have tid til at sætte sig ordentligt ind i et nyt pensum. Hvis en ny prøve indbefatter et nyt pensum, mener vi ikke, at det er fair at indføre prøven med så kort varsel,« uddyber han.

Flertal for ændring på plads

Enhedslistens indfødsretsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, finder forsinkelsen kritisabel.

»Det er helt urimeligt, at regeringen fejlagtigt har stillet en masse mennesker i udsigt, at reglerne for at få statsborgerskab ville blive ændret, herunder at den meningsløse indfødsretsprøve om alt fra Struensee til håndboldpigernes OL-medaljer endelig skulle begraves,« siger hun.

Samtidig peger hun på, at regeringen på forhånd er sikret flertal for at ændre indfødsretsprøven. Enhedslisten vil nemlig stemme for, at  lovforslaget snart kommer i Folketingssalen, fastslår Johanne Schmidt-Nielsen.

SF: Forsinkelse er beklagelig

Justitsministeriet oplyser, at forsinkelsen skyldes sideløbende drøftelser om en ny indfødsretsaftale, en aftale som indeholder flere elementer end bare den nye statsborgerskabsprøve. I en kommentar til Berlingske uddyber SFs indfødsretsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt:

»Det er beklageligt, at vi bliver forsinkede med prøven, især fordi jeg oplever, at mange spørger til den. Vi afventer forhandlingerne om nye retningslinjer for indfødsret, og det giver sig selv, at vi skal have dem på plads først, fordi det er dem, prøven hviler på. Vi arbejder så hurtigt, vi kan, med at realisere regeringsgrundlaget, og vi ærgrer os selv sagt over, at tidsplanen skrider. Til gengæld kan jeg sige, at planerne på ingen måde er skrinlagt.«

Tidligere har regeringen haft både Enhedslisten og Liberal Alliance med på aftalerne om asyl og om lempeligere regler for familiesammenføring af børn. Liberal Alliances indfødsretsordfører, Mette Bock, mener, at regeringen tøver med at ændre indfødsretsprøven. »Der er samtaler i gang i øjeblikket, og vi har haft nogle drøftelser, men det virker ikke, som om regeringen har ret travlt. Det er tydeligt, at den tøver,« siger hun og tilføjer, at Liberal Alliance er åbne over for at gøre indfødsretsprøven mere tidssvarende.

Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Christian Langballe, er ganske vist hård modstander af at ændre prøven, men han forstår alligevel heller ikke, at lovforslaget stadig ikke er kommet.

»Det er fuldstændig ubegribeligt. Vi er end ikke blevet indbudt til forhandlinger, og nu er der trods alt gået lang tid siden valget. Det er meget mærkværdigt,« siger han.

Senest indfødsretsprøven blev afholdt var i december, hvor flere end 2.500 ansøgere blev testet i deres viden om danmarkshistorien og det danske samfund i håb om at blive danske statsborgere. Dengang skrev Berlingske, at det formentlig var sidste gang, at prøven blev afholdt, fordi regeringen ville præsentere sine ændringer i januar.

Ifølge regeringsgrundlaget skal den nye statsborgerskabsprøve vægte »aspekter af det hverdagsliv og det aktive politiske liv, som møder borgerne i et moderne samfund«. Og videre:

»Mennesker, der har boet i Danmark gennem mange år, skal ikke mødes af en prøve, hvor kravene er højere, end hvad mange danskere kan.«

Kravet til danskkundskaber bliver lempet en smule, men en plettet straffeattest skal stadig føre til afslag på statsborgerskab.

Der er tilmeldingsfrist for indfødsretsprøven 3. maj.