Anklage mod bedsteforælder-generationen: I er sociopater

De opfører sig økonomisk uansvarligt og er ligeglade med andre. I en ny bog anklager den amerikanske forfattere og venture-kapitalist Bruce Gibney bedsteforælder-generationen for at være selvoptagede.

Generationen af bedsteforældre bliver af den amerikanske forfatter Bruce Gibney anklaget for at være sociopater. Fold sammen
Læs mere
Foto: racorn
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor er de yngre generationer i dag så egoistiske? Hvorfor har de så travlt med deres eget selfie-selvbillede?

Fordi deres forældre gik foran dem med en endnu større uansvarlig adfærd og lærte dem, hvordan man er tankeløs og selvoptaget.

Sådan lyder konklusionen fra den amerikanske forfatter og venture-kapitalist Bruce Gibney, der har skrevet den nye, opsigtsvækkende debatbog med titlen ”A Generation of Sociopaths: How the Baby Boomers Betrayed America”.

I den anklager han bedsteforælder-generationen – de såkaldte babyboomers født mellem 1946 og 1964 – for at have opført sig fuldstændig uansvarligt, når det gælder økonomien og forvalte den arv af velstand efter Anden Verdenskrig, de selv var så heldige at vokse op med.

Bruce Gibney tegner billedet af en dyb generationskløft, hvor babyboomerne har valgt politikere ind, der kun har varetaget deres interesser – frem for at tilgodese de kommende generationer. Et billede, der også bliver brugt i politiske velfærdsdiskussioner om eksempelvis efterløn herhjemme i Danmark, hvor den ældre 68-er generation er blevet anklaget for generationstyveri.

Han peger på, at de fleste af politikerne på ledende poster i USA selv er babyboomers og opfordrer derfor de yngre amerikanske borgere til at stemme yngre kræfter ind.

Ifølge Huffington Post er det især den store, homogene gruppe af hvide babyboomere fra middelklassen, han sætter forrest på anklagebænken. De tænker mere på, hvad samfundet skal gøre for dem end hvad de selv skal gøre for samfundet.

»Især den første halvdel af boomerne voksede op i en tid med temmelig ubesværet velstand og de lærte at tænke, at alting bliver bedre hvert år uden nogen stor indsats. Så de regner bare med, at tingene nok skal løse sig – uanset hvad,« siger Bruce Gibney til Huffington Post.

I bogen fremhæver Bruce Gibney en række data på mental sundhed, der viser, at babyboomerne i højere grad end andre generationer bærer antisociale træk.

Ifølge Huffington Post inkluderer de en mangel på empati, foragt for andre, egoisme og impulsstyret adfærd.

Med andre ord en generation af nu ældre blomsterbørn, der i Bruce Gibneys optik er sociopater.

Den amerikanske forfatter står ikke alene med synspunktet. Tilbage i 2010 udgav den engelske politiker David Willetts bogen ”The Pinch: How the Baby Boomers Took Their Children’s Future – And Why They Should Give It Back”.

I den taler briten også om, hvordan babyboomer-generationen har stjålet deres børns fremtid ved at dominere både politisk, kulturelt og demografisk.

Nu står de yngre generationer med al gælden, færre ressourcer, arbejdsløshed og udsigten til et samfund med miljøkatastrofer, lyder Bruce Gibneys analyse.

Til magasinet Salon siger forfatteren, at babyboomerne har skabt en politisk og økonomisk situation, »der vil gøre det svært for deres egne børn at blive alt det, de gerne vil være.«

Og han er ikke optimistisk omkring fremtiden.  Den såkaldte millenial-generation har arvet egoismen og selvoptagetheden. De er ikke nødvendigvis parate til at arbejde hårdt.

»…og det er den sande tragedie – at det bliver mere og mere vanskeligt at få folk til at opføre sig mere uselvisk,« siger Bruce Gibney til Salon.