Anklage i speget sag: Nevø giftede sig med dement onkel for at score millionarv

I Østjylland en mand blevet anmeldt for at have bedraget sin nu afdøde og demente onkel ved at gifte sig med ham, så han arvede 5.650.000 kroner. Manden selv afviser over for Berlingske, at han har gjort noget ulovligt.

Poul Erik Nielsen døde 25. december 2016. Ifølge hans søster, blev han bedraget af sin nevø, som hun har anmeldt til politiet. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ragnhild Gregersen mener, hendes nu afdøde bror Poul Erik Nielsen er blevet snydt af deres fælles nevø, en 43-årig landmand fra Randers-egnen.

Til TV 2 Østjylland forklarer hun, at nevøen i 2014 blev gift med hendes bror, som døde 25. december 2016, stærkt dement. Ved ægteskabet blev der oprettet en ægtepagt, hvor den 40 år ældre onkel overdrog 5,65 millioner kroner til nevøen i form af en gave.

En gave, som ifølge ægtepagten er en eftergivelse af en gæld, som den 43-årige landmand havde til onklen, efter at han i fem omgange havde lånt pengene af onklen.

Ragnhild Gregersen, der foruden Poul Erik Nielsen har en søster og endnu en bror - nevøen er søn til sidstnævnte, fandt først ud af, at Poul Erik Nielsen var blevet gift med nevøen, da broren i foråret 2016 bad hende om hjælp til sine pengesager, forklarer hun.

»Min bror klagede over, at han ikke kunne finde ud af sine pengesager. Nogen blandede sig i dem. Men han kunne ikke forklare, hvad der var galt. Så min mand og jeg tog ned i hans bank og sagde, at vi ikke skulle hæve noget eller vide, hvor meget der stod på min brors konto. Vi ville bare vide, om nogen hævede store pengebeløb på min brors konto,« siger hun til TV 2 Østjylland.

Her fik de at vide, at broren var blevet gift med nevøen. Ifølge Ragnhild Gregersen har hendes bror imidlertid aldrig vist interesse for mænd, til gengæld forklarer hun, at han i mange år viste tegn på demens.

Derfor sendte hun sammen med sin søster en anmeldelse til Østjyllands Politi, hvor hun bekendtgjorde sin mistanke om, at nevøen har begået bedrageri eller åger over for hendes bror. Hos politiet blev sagen i første omgang undersøgt og henlagt.

Men statsanklageren har pålagt politiet at genoptage den. Nicki Stylsvig Pedersen, chef for Efterforskningscentret for økonomisk kriminalitet, bekræfter overfor TV 2 Østjylland, at politiet efterforsker sagen, og han pointerer, at det ikke har nogen betydning, at onklen i dag er død.

Berlingske har talt med nevøen, som bekræfter, at han har giftet sig med sin onkel.

»Ja, det er rigtigt, at jeg har giftet mig med ham. Det er da fuldt lovligt. Jeg må gerne gifte mig med, hvem jeg har lyst til,« siger han til Berlingske.

Hans kommentar til fasterens beskyldning om, at han har giftet sig for at arve penge, lyder:

»Det skal du ringe til min advokat om. Jeg udtaler mig ikke mere. Det er fuldt lovligt det, der er sket.«

TV 2 Østjylland har talt med arveretsadvokat Ulrik Grønborg, der bekræfter, at der intet ulovligt er i at gifte sig med sin onkel, men Ragnhild Gregersens advokat, Nikolaj Nikolajsen, forklarer, at det nærmest har været »den perfekte forbrydelse«, hvis onklen Poul Erik Nielsen i virkeligheden ikke har ønsket, at nevøen skulle have de 5,65 millioner kroner.

Præsten, der stod for vielsen, samt den jurist, der lavede ægtepagten, har ifølge TV 2 Østjylland ikke ønsket at udtale sig.

Ragnhild Gregersen undrer sig over, at vielsen kunne finde sted. Hun påpeger, at hendes bror blev vurderet »svær dement« nogle måneder efter vielsen, hvor han havde helbredsproblemer og var indlagt.