Anklage: Hærchef løj for sin ven Bjørn, lod konen kigge i fortrolige e-mail – og fremmede hendes karriere

Efter 14 måneders efterforskning har den militære anklagemyndighed tiltalt tidligere hærchef generalmajor Hans-Christian Mathiesen for fem forhold, blandt andet for grov pligtforsømmelse og tavshedsbrud. Ifølge anklagen har han løjet for sin chef, favoriseret sin kones karriere i forsvaret og ladet hende kigge i hans fortrolige mailboks.

En karriere i ruiner. Han var nået næsten til tops, chef for sin elskede hær. Så hjalp han konen, der også var ansat i forsvaret, frem i geledderne, mener den militære anklagemyndighed. Nu tiltales generalmajor Hans-Christian Mathiesen for pligtforsømmelse og tavshedsbrud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere øverste chef for den danske hær, den 54-årige generalmajor Hans-Christian Mathiesen, har misbrugt sin stilling som hærchef, givet sin kone adgang til fortrolige oplysninger – og løjet over for sin ven og chef, forsvarschef general Bjørn Bisserup.

Det mener den militære anklagemyndighed, Forsvarets Auditørkorps, der har besluttet at tiltale den tidligere hærchef for fem forhold om grov pligtforsømmelse og tavshedsbrud.

Det oplyser den tidligere topofficers advokat, Torben Koch fra advokatfirmaet Koch Christensen.

»Hærchefen var sigtet i ni forhold, men det er nu barberet ned til godt det halve, fem tiltalepunkter. Hans-Christian Mathiesen nægter sig skyldig,« oplyser Torben Koch.

Forsvarets Auditørkorps har i 14 måneder efterforsket sagen, der blev afsløret af forsvarsmediet Olfi.

Kernen i sagen er, at den tidligere hærchef skulle have misbrugt sin stilling som hærens øverste chef til at favorisere sin ægtefælle, der også er ansat i forsvaret, og påvirke sit underordnede militære system til at give hustruen positiv særbehandling og fremme hendes karriere på bekostning af både gældende regler og andre ansatte.

Hans-Christian Mathiesen er tiltalt efter blandt andet den militære straffelovs paragraf 27, der straffer den, der »groft tilsidesætter sine pligter i tjenesten«, ved i strid med reglerne at have favoriseret hustruens karriere. Et mindre forhold handler om, at han skulle have fået lavet private visitkort på forsvarets regning – og desuden er han tiltalt efter den borgerlige straffelovs paragraf 152, der straffer offentligt ansattes videregivelse af fortrolige oplysninger.

»Auditørkorpset mener, at min klient har givet sin kone adgang til hans tjenstlige – og fortrolige – mailboks, så hun kunne læse beskeder, der ikke var for hendes øjne, og som hun ikke burde have adgang til,« siger Torben Koch.

Det forhold, der særligt vil gøre ondt, er auditørkorpsets påstand om, at Hans-Christian Mathiesen direkte skulle have løjet i sagen over for sin gamle ven og chef, forsvarschef Bjørn Bisserup, under dennes forsøg på at udrede sagen, før den blev overgivet til efterforskning hos auditørkorpset.

»Påstanden er, at han angiveligt i strid med sandheden skulle have undladt ærligt at have fortalt forsvarschefen, at han favoriserede sin egen kone,« siger Torben Koch.

Krav om fængselsstraf

Forsvarets Auditørkorps mener, at sagen er så alvorlig, at den tidligere general skal straffes med fængsel, men det er skudt »langt over målet og er helt ude af proportioner«, mener hans advokat.

»Nu kender jeg sagen, og jeg vil ikke afvise, at min klient har handlet kritisabelt – og det passende ville så være at give ham en bøde eller en disciplinær reaktion, men at begynde at køre en flere dage lang retssag med krav om fængselsstraf, det er helt urimeligt. Den sag skal afgøres i personaleafdelingen, ikke i byretten,« siger Torben Koch, der mener, at varigheden af den militære anklagemyndigheds efterforskning er »skandaløs«.

»Det har taget 14 måneder at afgøre en sag, hvor alle oplysninger var let tilgængelige for auditørkorpset. Det er helt urimeligt. Reelt har min klient været varetægtsfængslet i sit hjem, fordi ingen i forsvaret har turdet have kontakt med ham. De oplysninger, som ligger til grund for denne sag, er ikke just hentet på bunden af Marianergraven, de er umiddelbart tilgængelige, og det er for mig ubegribeligt, at ting skal tage så lang tid,« siger Torben Koch.

Netmediet Olfi begyndte sin afdækning af sagen i 2018. I oktober 2018 blev generalmajor Hans-Christian Mathiesen fritaget for tjeneste og sendt hjem. 31. januar 2019 blev han sigtet for embedsmisbrug og pligtforsømmelse, og 23. august 2019 blev han permanent afsat som hærchef.

Sagen skal behandles ved byretten i Viborg i foråret 2020.