Anklage: Danmark fodrer svin med hvalkød

I januar og marts 2009 købte danske opkøbere ulovligt over 22 ton hvalmel i Island, viser ny rapport. Hvalbeskyttelses­organisation frygter, at produkterne er havnet i fødekæden.

Hvaler fanget af islændinge er angiveligt ulovligt kommet til Danmark og formentlig endt som dyre­foder. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark kommer nu under anklage for ulovligt at have købt islandske hvalprodukter og for - frygter kritikerne - at have fodret svin og spisefisk med dem.

Det er organisationen WDCS, som arbejder for at beskytte hvaler og delfiner internationalt, der har offentliggjort rapporten over islandsk hvalhandel i 2009 og 2010. Organisationen har fået adgang til hidtil fortrolige islandske data, fremgår det, og WDCS retter en stor pegefinger mod Danmark.

Island har tidligere eksporteret hvalkød og biprodukter til andre hvalfangernationer - og gør det stadig, men det internationale samfund har valgt at se igennem fingre med denne handel mellem hvalfangere. Derimod er det klart ulovligt ifølge CITES-beskyttelsesaftalerne at sælge til ikke-hvalfangernationer. Derfor betragter WDCS det som en alvorlig optrapning, at Island i 2009 har solgt til Danmark og i 2010 til Letland.

Hval til svin

Den danske del er dog langt den største, og det er den, som WDCS hæfter sig ved i rapporten. Mens letterne kun i alt har købt 250 kilo af et produkt, som i dokumenterne benævnes »hval-mel,« har danske opkøbere i henholdsvis januar og marts 2009 sammenlagt købt over 22 ton »hvalmel,« og »det er en chokerende udvikling,« siger direktøren for WDCS, Chris Butler-Stroud.

Han opfordrer de danske myndigheder til straks at finde ud af, hvad de ulovlige hvalprodukter er blevet brugt til i Danmark. I rapporten giver WDCS selv et bud på, hvem der ulovligt kan have købt og brugt hvalprodukterne.

»Forsøger Island at forsyne den danske bacon-, mink- og ørredindustri med illegale hvalprodukter? () Fødevareorganisationen FAO har udpeget hvalmel som en mulig erstatning for kød og benmel til svin. Danmark er verdens største producent af svineprodukter, og Storbritannien er et meget vigtigt marked for dets bacon,« hedder det.

Myndigheder på banen

Den danske biolog Birgith Sloth fra Selskabet til bevarelse af Havpattedyr forklarer, at hvalmel ifølge FNs Fødevare- og landbrugsorganisations kategorisering af fødevarer anvendes til svinefoder.

»Men det kan også bruges som foder på fiskefarme og vores mange minkfarme. Med al sandsynlighed er det således brugt til dyrefoder,« siger hun og fortsætter:

»De officielle, islandske statistikker viser, at det er eksporteret fra Island, og skibene er kommet til Danmark. Det er så op til myndighederne at fastslå, hvorvidt det rent faktisk er kommet ind i Danmark, men hvor skulle det ellers være endt henne,« spørger Birgith Sloth.

Skat oplyser, at man i fredags er blevet orienteret om, at der kan være tale om, at islandsk hvalmel er forsøgt importeret til Danmark.

»Det vil vi selvfølgelig undersøge nærmere, om det har sin rigtighed. Men det er ikke let, når sagen er så relativt gammel, fordi hvalmelet i så fald er omsat i fødekæden. Fremadrettet vil vi være meget opmærksomme på, at tredjelandsimport af fiskemel rent faktisk kan være hvalmel, der forsøges indført under dække af at være fiskemel,« siger Ole Morsing, viceskattedirektør hos Skat.