Ankestyrelsen bryder loven i sager om dagpengemodtagere

I hver fjerde sag overholder Ankestyrelsen ikke loven om, at dagpengemodtageres klager over afgørelser i jobcentret skal behandles inden for fire uger. Sagen bliver nu kritiseret af Rigsrevisionen.

Dagpengemodtagere har ifølge loven krav på, at deres klager over afgørelser i jobcentret skal behandles inden for fire uger. Det har Ankestyrelsen ikke overholdt  i en håndfuld sager sidste år. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

I en håndfuld sager, hvor dagpengemodtagere har klaget over deres behandling, har Ankestyrelsen ikke overholdt lovens krav om sagsbehandlingstiden. Det viser en ny beretning fra Rigsrevisionen om Ankestyrelsens sagsbehandlingstider.

»Rigsrevisionen finder det meget utilfredsstillende, at Ankestyrelsen i 2018 ikke i alle tilfælde overholder lovkravet om en sagsbehandlingstid på fire uger for forsikrede ledige (med andre ord dagpengemodtagere, red.),« skriver Rigsrevisionen i sin beretning.

Rigsrevisionens beretning har udløst hård kritik fra Statsrevisorerne.

»Der er tale om en konkret overskridelse af loven i sager om dagpengemodtagere. Det er selvfølgelig utilfredsstillende for borgerne,« siger Statsrevisorernes formand Henrik Thorup (DF) til Berlingske.

En særligt alvorlig overskridelse

Som Berlingske skrev i går, fokuserer Statsrevisorerne i deres kritik særligt på klagesager på beskæftigelses- og socialområdet, fordi sagsbehandlingstiden her har haltet i ikke mindre end 16 år. Her er målsætningen en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 13 uger.

Sten Schaumburg-Müller, professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet

»Der er en klar principiel forskel på, om en tidsfrist blot er en målsætning, eller om den er skrevet ned i en konkret lovgivning«


Sagerne om dagpengemodtagere spiller en mindre rolle i Rigsrevisionens beretning. Men de udgør et særligt alvorligt svigt, fordi der i modsætning til Ankestyrelsens øvrige sager ikke kun er tale om en målsætning, men om et brud på et konkret lovkrav.

»Der er en klar principiel forskel på, om en tidsfrist blot er en målsætning, eller om den er skrevet ned i en konkret lovgivning,« siger Sten Schaumburg-Müller, professor på Juridisk Institut ved Syddansk Universitet.

Dobbelt så længe, som loven tillader

Lovkravet om fire uger er overskredet i 23 procent af Ankestyrelsens 191 klagesager på området sidste år, svarende til 44 sager. Overskridelsen ligger i gennemsnit på over fire uger. Med andre ord dobbelt så lang sagsbehandlingstid, som loven tillader.

»Disse sager om dagpengemodtagere indgår i vores generelle kritik af Ankestyrelsens sagsbehandlingstider, hvor der er et problem hele vejen rundt. Heldigvis er der ikke mange af denne konkrete type sager; men de kan jo udgøre et stort problem for de berørte borgere,« siger Henrik Thorup.

Loftet på fire ugers sagsbehandlingstid er fastsat i den såkaldte bekendtgørelse om retssikkerhed og administration på det sociale område. Det gælder sager, hvor jobcentre har truffet afgørelser om beskæftigelsesindsatsen for dagpengemodtagere.

Berlingske har stillet Ankestyrelsen en række spørgsmål om sagsbehandlingstidernes økonomiske konsekvenser for dagpengemodtagerne, og Ankestyrelsens svar er på vej.

Berlingske ville desuden gerne have talt med både Ankestyrelsen og Økonomi- og Indenrigsministeriet om Rigsrevisionens kritik. Ingen af de to myndigheder ønsker dog at udtale sig, før ministeriet har afgivet sin såkaldte ministerredegørelse til Statsrevisorerne om to måneder.