Anker Jørgensen bad Jonas skrive sin sidste biografi

Fredag fylder Anker Jørgensen 90 år. Til efteråret udkommer det, han har bestilt som sin »sidste biografi«.

Anker Jørgensen med journalist Jonas Wisbech Vange. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anja Gaard Olsen

Tidligere statsminister Anker Jørgensen, der fylder 90 fredag, har endnu en selvbiografi på vej. Og han har valgt en noget yngre mand til at skrive den.

- Ja, jeg blev jo født nogenlunde samtidig med at Anker gik af som statsminister, siger Jonas Wisbech Vange, der først bliver færdiguddannet som journalist i år.

- Jeg lavede et interview med ham i min praktiktid på Dagbladenes Bureau. Og det blev han så glad for, at han ringede og spurgte om jeg ikke ville skrive hans sidste erindringsbog, fortæller Jonas Wisbech Vange.

- Anker er mere intellektuel end mange tror, og meget belæst. Han læste Karl Marx som 16-årig, mens vennerne gik til jazzkoncert. Han læste også Steinbeck og Hemingway. Og da han ved en eksamen blev bedt om at nævne to spanske floder, kunne han nævne fem. Ikke fordi han var god til geografi, men fordi han lige havde læst Hemingways »Hvem ringer klokkerne for«, der foregår i Spanien.

- Historien om arbejdsmanden, der fik statsministerposten forærende har skygget for historien om den belæste og tænksomme Anker Jørgensen. Og så er han ærlig og ukrukket. Anti-spin. Noget, der vil blive savnet i dansk politik, siger Jonas Wisbech Vange.

Sig navnet Anker Jørgensen og alle har en mening. Mange mener, han førte en uansvarlig økonomisk politik, der var tæt på at skubbe Danmark ud over afgrunden. Men han er også SiD-formanden, der overhalede Socialdemokraternes topfolk indenom og fik statsministerposten forærende af Jens Otto Krag.

Fredag fylder han 90 år og plejehjemmet i Valby vil blive overrendt af høj og lav, der vil sige tillykke, og Københavns overborgmester Frank Jensen (S) vil holde hovedtalen.

Sidste år blev Ankers politiske eftermæle til en vis grad genoprettet i Thomas Thurahs politiske biografi »Statsminister Anker Jørgensen«. Han vurderer, at Ankers odds var dårlige med oliekrise og mange andre problemer, og at han i det lys klarede det ganske godt. Men at han burde have sagt fra overfor LO-formand Thomas Nielsen. De sled hinanden op.

Jonas Wisbech Vanges bog »Anker Jørgensen og det forunderlige liv«, udkommer 1. november på forlaget Lindhardt og Ringhof.

Hvad husker du Anker for? Deltag i debatten nedenfor.