Anker J: »Katastrofe« at PET destruerede sagsmapper

Tidligere statsminister Anker Jørgensen (S) er stærkt kritisk over for, at PET har makuleret tre statsministres personmapper, deriblandt hans egen. Ingen skal fjerne de papirer. De hører til i arkiverne, siger han.

Tidligere statsminister Anker Jørgensen har aldrig været i tvivl om, at han har været »interessant« for PET, som han formulerer det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen (S) kalder det i dag for lidt af en katastrofe, at Efterretningstjenesten makulerede personmapper på fremtrædende skikkelser i danmarkshistorien.

»Ingen skal fjerne de papirer, der handler om personer, som PET har skrevet om. Det er vigtig historisk dokumentation for eftertiden,« siger Anker Jørgensen.

Sammen med to andre forhenværende statsminstre, Jens Otto Krag (S) og Poul Hartling (V), var Anker Jørgensen blandt de personer med en »politisk, kulturel, økonomisk eller administrativ position«, hvis sagsakter PET valgte at destruere. Det skete for Anker Jørgensens vedkommende i 1996 bare et år efter, at PET havde lovet at aflevere alt materiale af særlig historisk værdi til Rigsarkivet (nu Statens Arkiver).

Anker Jørgensen fylder 90 år til juli og har de seneste år boet på et plejehjem i Valby.

»Jeg følger ikke længere så meget med i det politiske liv, eller hvad der foregår i verden, det magter jeg ikke rigtigt. Men når jeg hører, at man destruerer vigtige papirer og sagsmapper, også selv om det ikke er alt det, der står, som er rigtigt, bliver jeg berørt.

Det, som PET har skrevet, er måske ikke alt sammen sandt, og PET er ikke altid Guds engle. Måske er nogle af oplysningerne endda baseret på forkerte informationer og taget ud af en sammenhæng. Men det er ikke det, der er det afgørende. Det vigtigtste er, at man ikke må fjerne den slags papirer. Det er historisk materiale og skal i arkiverne,« siger han.

Ifølge Anker Jørgensen handler det om åndsfrihed og åbenhed i forhold til, hvad store og små i samfundet har bedrevet igennem tiden. Derfor er sagsakterne vigtige at opbevare, mener han. Også i forhold til at folk må stå til regnskab for, hvad de har gjort.

Vi var politikere

Den tidligere statsminister har aldrig været i tvivl om, at han har været »interessant«, som han formulerer det, for PET.

»Det var vi jo en del, der var dengang, og jeg har altid haft en fornemmelse af, at PET lavede noget på os. Vi var politikere, det var derfor, de fulgte os. Men det er kun noget, jeg fornemmede og aldrig noget, jeg har valgt at undersøge nærmere - og heller ikke noget, jeg tænkte så meget over.

Men jeg kan da godt huske, at jeg flere gange har tænkt: Anker, de ved noget om dig.«

Destruktionen af Anker Jørgensens sag skete under den socialdemokratiske justitsminister Bjørn Westh.

Det står i skærende kontrast til, at Bjørn Westh efter en henvendelse fra Wamberg-udvalget om opbevaringen af sagsakter af særlig historisk interesse besluttede, at de skulle afleveres til Rigsarkivet, når PET ikke længere skønnede, det var sikkerhedsmæssigt nødvendigt selv at opbevare de pågældende akter.

Rigsarkivar Asbjørn Hellum kaldte i går i Berlingske regeringschefernes personmapper for historisk interessante. Derfor vil han nu rette henvendelse til PET for at spørge, hvad der konkret er sket.