Anker er kult

I går var det Ankers fødselsdag. Den tidligere statsminister den eneste, Danmark nogensinde har været på fornavn med - fyldte 85. Flere hundrede ønskede til lykke i Arbejdermuseets festsal. Svend Auken fortalte anekdoter om dengang, Anker gav en grevinde tørt på.

Fødselaren under sin takketale på 85-års fødselsdagen, der i går blev fejret i festsalen på Arbejdermuseet. »I bliver ikke inviteret til min 90 års-dag. Nu må det sgu være slut,« sagde Anker Jørgensen slagfærdigt. Fold sammen
Læs mere

Lige som arbejderbevægelsens røde flag, så smælder forhenværende statsminister Anker Jørgensen stadig, så det kan høres.

Da hans 85 års fødselsdag i går blev fejret i festsalen på Arbejdermuseet i København, kunne Anker ikke lade være med at komme med en advarsel til den bevægelse, der har været hans liv.

»Det hedder arbejderbevægelsen, men der er for lidt bevægelse. Hvis vi forstener, går det galt. Det er døden for vores bevægelse, hvis vi ikke sørger for, at der er en social bevægelse i den politiske kultur,« sagde Anker Jørgensen og kastede dermed sit bidrag ind i den følsomme diskussion om, hvordan Socialdemokraterne skal profilere sig i velfærdsdebatten.

Hundredevis af gamle venner fra partiet og fagbevægelsen var mødt op, da Anker blev fejret i de lokaler, hvor selveste Louis Pio og andre af Socialdemokratiets koryfæer trådte deres politiske børnesko. Anker selv tog imod lige inden for indgangen. Med brillerne nede på næsen, åbentstående hvid skjorte med store flipper, blå jakke og håret redt op i de karakteriske englevinger én på hver side af issen tog han venligt imod og vekslede nogle ord med hver og en, der var stillet op i en lang kø for at nå frem til fødselaren.

BLANDT DE BESØGENDE var bl.a. folketingsmedlem Line Barfod (Enh), Inge Genefke, grundlægger af Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre, LOs formand Hans Jensen, 3Fs formand Poul Erik Skov Christensen og en række tidligere ministre: J.K. Hansen, Arne Melchior, Kjeld Olesen, Jens Kampmann og Ivar Nørgaard.

Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt hyldede fødselaren i en tale, hvor hun slog fast, at årsagen til, at fhv. statsminister Jens Otto Krag udnævnte Anker til sin efterfølger, var hans rolige og saglige gemyt og hans mod til at gå imod strømmen også blandt sine egne.

»Du samlede et splittet parti efter Jaet til EF i 1972. I sig selv en kæmpebedrift, når vi tænker på, hvor meget splittelse holdningen til EF bragte mellem mennesker dengang,« sagde Helle Thorning-Schmidt, der fik forsamlingen til at grine, da hun fortalte, at også Anker havde haft sine slagsmål med LO noget hun selv har oplevet for nylig.

Også Ankers tro væbner, Socialdemokratiets tidligere formand Svend Auken, talte kærligt for fødselaren. Han fortalte om dengang, da Anker Jørgensen ved en officiel middag have fået en grevinde af Rosenborg til bords.

»Det var i 70erne, hvor arbejdsløsheden var høj. Grevinden beklagede sig over de dovne arbejdesløse, hvorefter Anker kiggede på hende og sagde: Grevinde af Rosenborg er det noget, vi betaler til?«

Svend Auken fortalte, at Anker stadig kommer på besøg på Christiansborg.

»Du er blevet en kultfigur. I kantinen står servitricerne i kø for at servere for dig. Men når man siger det, svarer du bare, at det passer ikke. På det punkt er du en værre hykler,« sagde Svend Auken.

OG SÅ BLEV der ellers drukket og spist. De røde faner og roser var overalt. Ankers mange børnebørn sang og spillede for deres bedstefar. Anker selv så ud til at nyde det, selv om han ind imellem også så ud til at have lyst til at tage sig en lille morfar. I sin tale takkede han alle og særligt familien, og så fastslog han slagfærdigt og til forsamlingens store morskab:

»I bliver ikke inviteret til min 90 årsdag. Nu må det sgu være nok.«