Anita Bay endelig kørt helt frem

Der lød et stort »ja tak« fra Anita Bay Bundegaard, da Marianne Jelved spurgte, om hun ville være minister. Siden sin studietid har Anita Bay været en del af den radikale inderkreds.

Blandt nytiltrådte ministre lyder standardfrasen: »Det er et ønskejob.« Men ordene lød helt ærlige i munden på den 37-årige radikale Anita Bay Bundegaard, da hun torsdag indtog posten som udviklingsminister efter Jan Trøjborg (S) der er ny forsvarsminister.

Den nye minister har de seneste to år arbejdet som debatredaktør på dagbladet Politiken, men hun er ikke fremmed over for aktiv politik.

Dybkjærs veninde

Hun er født på Bornholm i en fiskerfamilie. Efter gymnasiet meldte hun sig ind i Det Radikale Venstre og hun blev ret hurtigt en del af den radikale inderkreds, da hun flyttede til København for at læse til cand.ling.merc. i spansk og engelsk på Handelshøjskolen i 1982. Hun arbejdede i en periode som sekretær for folketingsmedlem Bernhard Baunsgaard og senere fra 1987 til 1992 for Marianne Jelved. Siden rykkede hun til Dansk Arbejdsgiverforening, hvor hun med sine vidtstrakte sprogkundskaber fungerede som oversætter. Men de ledende radikale havde også øje for hende, og i 1994 blev hun politisk assistent for sin gode veninde Lone Dybkjær, da hun blev valgt til Europa-Parlamentet.

Efter et par år tog journalistikken overhånd, og Anita Bay Bundegaard vendte tilbage til Bornholm, hvor hun på Bornholms Radio fik slået sit eget formiddagsprogram, »Hør nu lige her«, fast i lytternes bevidsthed.

Men politikken rumsterede stadig i hendes baghoved. Hun lod sig opstille som folketingskandidat i Københavns Amt i 1994, men hun fik kun stemmer nok til at blive valgt som suppleant for Bjørn Elmquist. Anita Bay Bundegaard forsøgte igen uden held at blive valgt på Bornholm i 1998 og opgav herefter sit kandidatur. Hun var på det tidspunkt tiltrådt en stilling som redaktør på »Højkolebladet«, indtil hun i 1999 overtog stolen som debatredaktør på Politiken, hvor hendes store interesse for internationale forhold også kunne komme til udfoldelse.

Anita Bay Bundegaard har i flere år siddet som formand for UNESCOs danske afdeling for kommunikation. I den egenskab har hun rejst i verdens fattigste lande og fra dette arbejde hentet en del af den viden om Nord-Syd-problematikken, som hun bringer med sig.

Ja fra Tisvilde

Da regeringsrokaden nødvendiggjorde friskt radikalt blod, blev det endelig muligt for partiets ledende figurer at køre Anita Bay helt frem, og onsdag ringede Marianne Jelved. Anita Bay og ægtefællen Christian Bundegaard, tidligere direktør for Gyldendal, nu radioens P1, flyttede i forsommeren til Tisvilde, og herfra lød der fra Anita Bay et stort »ja tak« på Jelveds forespørgsel.