Anholdte tunesere for retten

De to tunesiske mænd, der blev anholdt af PET og som står til udvisning, kommer torsdag for en dommer i København.

En række danske aviser har i dag valgt at trykke karikatur-tegningen af profeten Muhammed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Allan Lundgren / Scanpix

To af de mænd, der er mistænkt for at planlægge et drab på en af Muhammed-tegnerne, kommer torsdag for retten i den københavnske dommervagt.

Trods presseforlydender om det modsatte, er mændene altså ikke allerede blevet udvist af Danmark.

Hos Rigspolitiets udlændingeafdeling oplyser politiassessor Britt Rønne, at der planlægges et retsmøde torsdag. Men man skal ikke forvente, at hele sagens indhold vil blive rullet op i retten.

- Det vil alene have til formål at tage stilling til, om man kan godkende frihedsberøvelsen af dem og om der er grundlag for at opretholde den, siger hun til Ritzau.

Ganske opsigtsvækkende endte anholdelsen af de i alt tre mænd helt uden grundlovsforhør. De to var udenlandske statsborgere og kunne derfor tilbageholdes efter udlændingelovens regler. Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) har allerede taget stilling til, at de kan udvises rent administrativt af Danmark, fordi man skønner, at de udgør en trussel mod statens sikkerhed.

Den sidste mand er marokkaner, men dansk statsborger. Men politiets materiale mod ham var altså så spinkelt, at selv om han blev sigtet efter terrorparagraffen, så er der ikke grundlag for at kræve ham fængslet.

Advokat Frank Wenzel er blevet bedt om at repræsentere den ene af de to tunesiske mænd.

- I stedet for at køre en retssag vælger myndighederne at køre sagen på en anden måde ad de administrative veje. Det er et retssikkerhedsproblem, for grundlaget vil ikke umiddelbart blive prøvet, siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

De to tunesiske mænd, der har opholdt sig i Danmark i en årrække, har en teoretisk mulighed for at slippe for udvisningen, hvis de vælger at klage til Integrationsministeriet eller til Flygtningenævnet.

Efterretningstjenesten havde tirsdagen igennem da også travlt med at understrege, at man havde foretaget de tre anholdelser af præventive grunde - altså for at forhindre et drab på Kurt Westergaard, der tegnede den mest omstridte af Morgenavisen Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.

Dermed tyder alt på, at man hos PET har valgt at lave en såkaldt "knuser", hvor man går ind og bryder en potentiel terrorcelle op, før den kan nå at fuldføre sin forbrydelse. Selv om tjenesten tilsyneladende har overvåget de tre mænd i måneder, så er der bare ikke dukket håndgribelige beviser op.

Det kan hænge sammen med, at hvor man i andre terrorsager har kunne bevise, at de mistænkte søgte bombeopskrifter på nettet eller eksperimenterede med at fremstille deres eget sprængstof, så kan det i en drabssag være svært at skaffe det afgørende bevis, med mindre man griber ind i netop det sekund, hvor drabet skulle foregå.

Endelig vil PET også gerne undgå at komme i den situation, at man i en retssag skal fremlægge alle sine beviser, og dermed afsløre sin arbejdsmetoder og mulige internationale kilder.

/ritzau/