Angreb på asylbørn i Stockholm

En større gruppe voldelige maskerede mænd drog fredag aften gennem det centrale Stockholm med det formål at »rydde op« blandt kriminelle flygtningebørn.

Svensk politi fik hurtigt nys om planerne om, at maskerede mænd ville angribe uledsagede flygtningebørn i Stockholm, og satte ind med en større styrke. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et planlagt masseangreb på flygtningebørn i Stockholm har ført til skarpe protester i den svenske hovedstad. Fredag aften drog op mod 100 maskerede og sortklædte mænd gennem gaderne omkring hovedbanegården med det formål at slå løs på dem, der tilfældigvis var til stede med udenlandsk udseende.

Kommunikationsmedarbejder Towe Hägg fra politiet i Stockholm siger om gerningsmændene til Aftonbladet:

»Deres mål var at samle folk for at udsætte de uledsagede flygtningebørn for vold.«

Før angrebet var løbesedler blevet uddelt af hætteklædte mænd med armbind, hvor der under overskriften »Nu er det nok« blandt andet stod, at 200 svenskere ville »markere mod de nordafrikanske »gadebørn«, som hænger ved hovedstadens hovedbanegård«.

»Vi ser ikke nogen anden udvej end selv at uddele den straf, de fortjener … Det er enhver svensk mands pligt at forsvare sig mod den importerede kriminalitet,« hed det blandt andet i løbesedlen, som også henviste til knivdrabet på en ansat kvinde på et asylcenter i Mölndal ved Göteborg i sidste uge.

Politiet fik dog hurtigt nys om planerne og satte ind med en større styrke. Fire mænd blev anholdt, en af dem sigtes for at have slået en betjent i ansigtet. Politiet har ikke modtaget anmeldelser af vold, men vidner har set flere blive slået. Ingen er dog kommet alvorligt til skade.

Muligvis fodboldhooligans

En 16-årig ung svensk mand fortalte fredag aften på en video chokeret på Aftonbladets hjemmeside, hvordan han var blevet overfaldet og slået i ansigtet af ukendte gerningsmænd fra gruppen. Han har sort hår og brune øjne men ikke nogen udenlandsk baggrund.

I området omkring hovedbanegården og Sergels Torv i det centrale Stockholm har det længe været kendt, at der findes en gruppe på omkring 300 unge drenge mellem 15 og 20 år fra fortrinsvis Marokko men også fra Afghanistan, som lever uden for samfundet af blandt andet kriminalitet.

En del af de sortklædte overfaldsmænd menes ifølge kilder i politiet, som Aftonbladet har talt med, at have forbindelse til stockholmske fodboldklubber. Politiet ville dog i går ikke sige, om der er tale om personer fra det højreekstreme miljø i Sverige, som står bag angrebet.

En nynazistisk gruppe Svenska Modståndsrörelsen skrev sent fredag aften på sin hjemmeside om urolighederne i Stockholm, at fodboldhooligans »ryddede op« blandt de kriminelle indvandrere.

Siden flygtningestrømmen sidste år for alvor tog til i Sverige, har der blandt andet været sat ild til over 30 bosteder eller kommende bosteder for asylansøgere over hele Sverige. Grupper på den ekstreme højrefløj menes at stå bag de fleste af dem, selv om ingen af dem er blevet opklaret.

Lørdag var der arrangeret demonstration i Stockholm mod flygtninge, »Folkets demonstration«, hvor nogle hundreder krævede regeringens afgang og en »regering, som værner om Sverige og dets indbyggere«.

En større politistyrke måtte udkommanderes for at adskille demonstrationen fra sammenstød med en større »antiracistisk« moddemonstration. Efter demonstrationerne kom det til nye slagsmål og overfald på udlændinge fra moddemonstrationen. Tre blev anholdt.